Diverse

Zile libere 2018. Miercurea viitoare, zi libera pentru salariati – Ce patesc angajatorii care nu dau liber

Publicat: 17 ian. 2018
14

Incepand de anul trecut, angajatii cu program obisnuit de lucru (luni – vineri) beneficiaza de o zi libera in luna ianuarie. In aceasta zi, potrivit legislatiei muncii din Romania, se sarbatoreste o data foarte importanta. Este vorba, bineinteles, despre Ziua Unirii Principatelor Romane. Exista, totusi, si categorii de salariati care sunt nevoite sa lucreze in zilele de sarbatoare legala, dar acestea trebuie sa primeasca compensatii pentru munca in zile de sarbatoare.

Citeste si Salarizare bugetari 2018. Ce salarii vor mai creste in perioada urmatoare si ce se alege de salariile din invatamant

Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatorita pe data de 24 ianuarie, este inclusa din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii. In aceasta zi, salariatii primesc liber de la angajator. Anul trecut a fost primul in care aceasta zi de sarbatoare a fost si zi nelucratoare.

In acest an, Ziua Unirii Principatelor Romane cade la mijlocul saptamanii, si anume intr-o zi de miercuri, si este a treia zi libera din an. Potrivit Codului muncii, in momentul de fata sunt 14 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. De la regulile privind interdictia de a munci in zilele de sarbatoare sunt exceptati salariatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica. Lor le este impusa munca in zilele de sarbatoare deoarece, in aceasta perioada, trebuie asigurata asistenta sanitara si aprovizionarea cetatenilor cu produse alimentare de stricta necesitate.

Citeste si Vesti proaste pentru romani – Scumpiri mari – Pentru ce o sa platesti mai mult de acum incolo

De asemenea, in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii nu se acorda timp liber in zilele de sarbatoare legala.

Conform Codului muncii, salariatilor amintiti anterior "li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile", iar in cazul in care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, "salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".

Atentie! Angajatorii care nu dau liber salariatilor in zilele de sarbatoare legala sau cei care nu acorda compensatii angajatilor care lucreaza in acele zile risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

preluat de pe avocatnet
Adauga un comentariu