Secretele istoriei

Ziua cand a fost ucis Radu de la Afumati

Publicat: 02 ian. 2015
3

Radu de la Afumati (sau Radu al V-lea), fiul lui Radu al IV-lea cel Mare, a fost Domn al Tarii Romanesti de mai multe ori: decembrie 1522 – aprilie 1523, ianuarie – iunie 1524, septembrie 1524 – aprilie 1525 si august 1525 – ianuarie 1529. Ginere a lui Neagoe Basarab, a fost casatorit cu Ruxandra, fiica acestuia (21 ianuarie 1526). Dupa moartea lui Radu, Ruxandra a devenit sotia unui alt voievod, Radu Paisie.

Vezi si Asasinarea regelui Carlos I al Portugaliei

A dus in general o politica antiotomana, incepandu-si domnia cu o victorie asupra lui Mehmed-beg, roman turcit, pretendent la tronul Tarii Romanesti. Intre 1522 si 1525, pe teritoriul tarii s-au purtat lupte crancene cu turcii si cu Vladislav al III-lea si Radu Badica, pretendenti la scaunul domnesc, sprijiniti de Poarta. Inscriptia de pe mormantul lui Radu de la Afumati de la Curtea de Arges aminteste de 20 de batalii.

Vezi si Adevarul desre moartea lui Attila

La indemnul Craiovestilor s-a supus un timp sultanului, dar, la sfarsitul domniei, cand a incercat sa reia politica antiotomana, boierii au urzit un complot si l-au ucis. Se spune ca a fost ucis impreuna cu fiul sau Vlad de catre boierii Neagoe si Dragan in timp ce se afla in biserica numita Cetatuia (sec. XV), situata in nordul orasului Ramnicu Valcea.
Adauga un comentariu