Secretele istoriei

Ziua cand a intrat in vigoare Codexul Teodosian

Publicat: 31 dec. 2014
3

Codexul Teodosian (Lat. Codex Theodosianus)o este o colectie oficiala de decrete imperiale voita de imparatul roman de rasarit Teodosiu al II-lea. Dupa o faza de gestatie de noua ani, codicele a fost publicat pe 15 februarie 438, si a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 439.

Primul proiect de codificare dateaza din 429, an in care – in luna lui martie – Teodosiu al II-lea emana la Costantinopol o constitutie imperiala prin care insarcina o comisie formata din noua membri sa creeze doua codice. Primul trebuia sa contina constitutiile imperiale emanate de la imparatul Constantin pana la el (Teodosiu). Cel de-al doilea codice trebuia sa contina si textele de jurisprudenta luate din operele celor mai importanti jurisconsulti romani. In redactarea celor doua codice, comisarii (opt functionari imparatesti: Antioh, Theodor, Eudiciu, Eusebiu, Ioan, Comazonte, Eubul; si un jurisconsult: Apelle) nu aveau nici un permis sa interpoleze texte.

Vezi si Codexul din Dresda, un mister al mayasilor

In luna decembrie a anului 435 Teodosiu al II-lea, dandu-si seama de falimentul acestui proiect, a emanat o noua constitutie prin care incredinta munca unei comisii de saisprezece membri cu datoria de a redacta numai un singur codice care sa contina constitutiile imperiale de pana atunci. De data aceasta comisarii aveau permisiunea de a interpola in textele constitutiilor adunate (cu scopul de a le adapta noilor exigente ale imperiului). Opera acestei comisii a vazut lumina pe 15 februarie 438.

Vezi si Codex Neagoeanus

In acelasi an, colectia a fost trimisa si in partea occidentala a Imperiului. Senatul roman a primit-o cu bucurie si a aclamat-o in plenul unei sesiuni. Astfel, codicele a intrat in vigoare in prima zi a anului urmator pe tot teritoriul imperiului.

Codexul Teodosian este compus din saisprezece carti (libri); fiecare din aceste carti impartita in titluri si fiecare titlu este marcat (distinct) de o rubrica care ii indica argumentul. Constitutiile imperiale inserate in colectie sunt dispuse cronologic. Fiecare dintre aceste Constitutii poarta scris numele imparatului care a emanat-o, numele destinatarului precum si locul si data emanarii ei.

Editia de referinta pentru Codexul Teodosian este „Mommsen-Meyer”, Theodosiani libri XVI cum constitutionibus Sirmondianis et leges Novellae ad Theodosianum pertinentes, 1971
Adauga un comentariu