Arte vizuale

Ziua Culturii Nationale, in strainatate: Concerte, expozitii si recitaluri de poezie

Publicat: 11 ian. 2018
3

Ziua Culturii Nationale, sarbatorita pe 15 ianuarie, va fi marcata si in acest an de reprezentantele Institutului Cultural Roman din strainatate prin mai multe evenimente.

Programul reuneste recitaluri de poezie, concerte, expozitii, spectacole de teatru, evenimente literare, proiectii de film si conferinte.

Ziua Culturii Nationale este celebrata in fiecare an pe data de 15 ianuarie si reprezinta data nasterii poetului Mihai Eminescu.

ICR Berlin : Recital „Eminescu”, in interpretarea actorului Ion Caramitru 15 ianuarie

ICR „Titu Maiorescu“ din Berlin, in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Republica Federala Germana, organizeaza un recital dedicat poetului Mihai Eminescu, in interpretarea actorului Ion Caramitru, acompaniat de clarinetistul Aurelian Octav Popa. La eveniment va participa academicianul Eugen Simion, care va sustine o conferinta despre rolul lui Mihai Eminescu, alaturi ceilalti mari clasici, in construirea literaturii romane moderne. Tema comunicarii va fi consacrata influentei culturii germane asupra lui Mihai Eminescu si asupra culturii romane in general, din perspectiva aparitiei, in prima jumatate a secolului XX, a unui curent existentialist romanesc. Evenimentul va fi gazduit in spatiile de reprezentare ale Ambasadei Romaniei la Berlin.

ICR Bruxelles: Recitalul de poezie romaneasca Treptele Unirii – texte din poezia clasica si contemporana, in interpretarea actorului Emil Boroghina 18 ianuarie

ICR Bruxelles, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei, propune celebrarea Zilei Culturii Nationale (15 ianuarie) si a zilei de 24 ianuarie (celebrarea Unirii Principatelor Romane) prin organizarea, in data de 18 ianuarie 2018, a spectacolului de poezie Treptele Unirii, in interpretarea actorului Emil Boroghina – Director al Festivalului International Shakespeare si Presedinte al Fundatiei „William Shakespeare”. Evenimentul are loc la Resedinta Ambasadorului Romaniei de la Bruxelles, cladire din patrimoniul belgian, achizitionata in timpul mandatului ministrului afacerilor externe, Nicolae Titulescu si devenita proprietatea statului roman, in 1932. Recitalul de poezie Treptele Unirii, sustinut integral in limba romana, va fi prezentat intr-o forma complexa si spectaculoasa : muzica, lumini, proiectii video. Impreuna cu recitalul sustinut de actorul Emil Boroghina, productia artistica, asigurata de Teatrul Nottara, trateaza cea mai importanta problema a existentei unui neam: unitatea. Scenariul aduce in prim-plan momente semnificative ale istoriei nationale din cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire: perioada interbelica si cea postbelica, perioada regimului comunist, incarcata de contradictii si umbre, dar si perioada de profunde schimbari in societatea romaneasca, de la Revolutia din decembrie 1989 si pana astazi.

ICR Lisabona : Spectacolul „Dor de Eminescu” – 13 ianuarie

ICR Lisabona, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Portugheza si cu Muzeul National de Arheologie din Lisabona, propune, in data de 13 ianuarie, spectacolul „Dor de Eminescu”, in interpretarea actorului Ion Caramitru si a clarinetistului Aurelian-Octav Popa, pentru a celebra Ziua Culturii Nationale, 2018. Spectacolul va avea loc la ora 19.00, in „Salonul Nobil” de la Muzeul National de Arheologie din Lisabona, in cadrul „Anotimpului romanesc”. Spectacolul „Dor de Eminescu” este un recital inspirat din manuscrisele lui Mihai Eminescu, sustinut de actorul Ion Caramitru si completat de intermezzo-uri din muzica clasica si contemporana, in interpretarea clarinetistului Aurelian Octav Popa.

ICR Londra : Concert Imago Mundi – ˂100˃, eveniment de celebrare a Zilei Culturii Nationale si a Centenarului Marii Uniri – 15 ianuarie

Proiectul „100” al formatiei Imago Mundi este creat special cu ocazia importantului jubileu si evoca, printr-o fuziune originala de sonuri clasice si folclorice, stilurile muzicale traditionale din regiunile istorice ale Romaniei. Imago Mundi dedica publicului o incursiune intr-un secol romanesc de creatie muzicala. Proiectul cuprinde lucrari culte, semnate de mari compozitori romani, dar si muzica traditionala din regiunile istorice ale Romaniei – Banat, Crisana, Maramures, Ardeal, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia si Dobrogea. Programul muzical va fi completat de proiectiile foto si video realizate de Florin Ghenade, un performance vizual ce continua proiectul sau din ultimii cinci ani, dedicat arborilor seculari din Romania – „Arbori Batrani”.

ICR Madrid : Romania in Primul Razboi Mondial 25 ianuarie – 20 februarie

Cu ocazia Zilei Culturii Nationale si a Centenarului Primului Razboi Mondial, ICR Madrid organizeaza expozitia „Romania in Primul Razboi Mondial”, la Muzeul Militar din Toledo (Museo del Ejército). Centrul de interes al acestei expozitii va fi colectia Herranz-Teodorescu, formata din mai multe categorii de piese: decoratii si brevete, barete; medalii; documente; obiecte; reviste, majoritatea vestigii ale istoriei Romaniei sau conexe acesteia. Colectia privata a familiei Heranz-Teodorescu este una inedita, piesele colectiei nefiind expuse publicului larg pana in prezent. Aceasta expozitie reprezinta contextul cultural romano-spaniol, prin care atat publicul spaniol cat si romanii rezidenti in Spania vor putea sa comemoreze implinirea a 100 de ani de la terminarea Marelui Razboi.

ICR Paris : Suzana Bartal si Virgil Boutellis-Taft in recital cu ocazia Zilei Culturii Romane 15 ianuarie

ICR Paris propune recitalul sustinut de pianista Suzana Bartal si de violonistul Virgul Boutellis-Taft, luni, 15 ianuarie 2018, la Sala Bizantina a Ambasadei Romaniei in Franta. Concertul este dedicat si Centenarului crearii Romaniei moderne. Pe toata durata concertului se vor realiza proiectii de film, pe tema Centenarului Unirii si Zilei Culturii Romane.

Concert 100 de ani de muzica romaneasca la Conservatorul de Muzica Santa Cecilia din Roma – 14 ianuarie

Accademia di Romania in Roma organizeaza concertul 100 de ani de muzica romaneasca, la Conservatorul de Muzica Santa Cecilia din Roma, duminica, 14 ianuarie 2018. Astfel, la Roma se deschide seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Concertul va fi sustinut de flautistul Matei Ioachimescu si de pianista Mara Dobrescu.

ICR Paris: Recitalul de poezie romaneasca Treptele Unirii – texte din poezia clasica si contemporana, in interpretarea actorului Emil Boroghina 17 ianuarie

ICR Paris organizeaza spectacolul de poezie Treptele Unirii, in interpretarea actorului Emil Boroghina, director al Festivalului International Shakespeare si presedinte al Fundatiei „William Shakespeare”. Spectacolul este dedicat Zilei Culturii Nationale si Centenarului Marii Uniri. Protagonist este actorul si managerul de teatru Emil Boroghina, care a realizat acest spectacol impreuna cu tanarul regizor Alexandru Mazgareanu – unul dintre cei mai de succes regizori de teatru ai tinerei generatii care, la mai putin de 30 de ani a regizat spectacole pe scenele de la Teatrul National, Teatrele Odeon, Nottara, Comedie, ArCub si Metropolis.

ICR Paris : Spectacolul „Clara Haskil, prélude et fugue” – 26 ianuarie

Ca urmare a propunerii Ambasadei Romaniei in Republica Franceza, ICR Paris organizeaza, in colaborare cu Centre Wallonie-Bruxelles (CWB), in premiera la Paris, o reprezentatie a spectacolului „Clara Haskil, prélude et fugue” de Serge Kribus. Spectacolul este produs de Atelier Théatre Jean Vilar din Belgia si va avea loc in sala de spectacole a CWB. Evenimentul urmareste viata Clarei Haskil, pianista romana renumita pentru interpretarea repertoriului clasic si romantic, apreciata indeosebi pentru concertele si inregistrarile ei cu piese de Mozart. Artista a fost considerata cea mai buna interpreta a lui Mozart din epoca. Numele ei este pastrat viu de unul din cele mai mari concursuri de pian din lume, Concursul International de Pian Clara Haskil, din Vevey, Elvetia. Rolul pianistei este interpretat de actrita Anaïs Marty.

Expozitia Muzica sferelor [Geometria secreta a artei europene] a artistului Cristian Ungureanu la Accademia di Belle Arti din Aquila 16 – 30 ianuarie

Accademia di Romania in Roma propune organizarea unei expozitii, Muzica sferelor [Geometria secreta a artei europene] a artistului Cristian Ungureanu, la Accademia di Belle Arti de la Aquila, in perioada 16-30 ianuarie 2018. Vernisajul va avea loc marti, 16 ianuarie, in prezenta artistului Cristian Ungureanu. Dupa succesul inregistrat de expozitia de la Roma, Accademia di Romania in Roma, in colaborare cu Accademia di Belle Arti din Aquila, Universitatea Nationala George Enescu din Iasi si Biennale Marte Live din Roma, si-a dorit sa prezinte aceasta expozitie si la Aquila. Demersul inedit al artistului roman Cristian Ungureanu se inscrie in traditia cercetarilor transdisciplinare a unor nume romanesti de rezonanta internationala, precum Pius Servien si Matila Ghyka.

ICR Stockholm: Celebrarea Zilei Culturii Nationale prin programe multiart – 15 ianuarie

ICR Stockholm va marca Ziua Culturii Nationale printr-un program cu mai multe componente: un concert de nai si pian, o lectura a unui fragment din eseul lui Benjamin Fondane, despre faimoasa opera Pasarea a sculptorului Constantin Brancusi si lectura din opera unor scriitori romani tradusi in limba suedeza, precum Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Gabriela Melinescu, Daniela Crasnaru, Nichita Stanescu, Ana Blandiana si un fragment din Apocalipsa dupa Cioran, interviul pe care Gabriel Liiceanu l-a luat filosofului roman. Evenimentul va fi organizat in colaborare cu Ambasada Romaniei in Regatul Suediei.

ICR Viena: 168 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu (1850-1889) – 15 ianuarie

Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Asociatia „Mihai Eminescu” din Viena dedica un eveniment poetului Mihai Eminescu, de la nasterea caruia se implinesc 168 de ani. Luni, 15 ianuarie 2018, in sala „Eroica” a Theatermuseum (Palais Lobkowitz, Lobkowitzplatz 2), va avea loc un recital de poezie eminesciana sustinut de actorii Mercedes Echerer (in limba germana) si Gerhard Brössner (in limba romana). Tot in data de 15 ianuarie are loc o depunere de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu din fata Parohiei Ortodoxe Romane din Viena.

ICR Tel Aviv: Conferinta „Eminescu in Transilvania”, sustinuta de Ion Cristofor Filipas – 11 ianuarie

ICR Tel Aviv, in colaborare cu Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, propune organizarea, la sediu, a unui eveniment literar dedicat marelui poet national al Romaniei, Mihai Eminescu, sub egida Zilei Culturii Nationale, in data de 11 ianuarie 2018. Ion Cristofor, scriitor si critic literar, va sustine conferinta „Eminescu in Transilvania”, despre opera „omului deplin al culturii romanesti” si legaturile lui profunde cu Transilvania, in contextul aniversarii Marii Uniri.

Chisinau : Concert de Ziua Culturii Nationale la Sala cu Orga – 16 ianuarie

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” de la Chisinau, in colaborare cu Sala cu Orga si Ambasada Romaniei in Republica Moldova organizeaza un concert extraordinar de muzica clasica cu prilejul Zilei Culturii Nationale. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orga si va fi sustinut de: Orchestra Nationala de Camera a Salii cu Orga, sub bagheta maestrului Cristian Florea si solistii Radu Banariuc (vioara), Stefan Negura (Nai) si Ion Negura (flaut). Evenimentul, devenit o traditie in peisajul cultural al Republicii Moldova va marca si inceputul manifestarilor si proiectelor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri.

Concert oferit de Cvartetul ARTMUSIK la Istanbul – 12 ianuarie

Pentru a marca Ziua Culturii Nationale, ICR Istanbul propune organizarea unui concert sustinut de Iosef Ion Prunner si Cvartetul ARTMUZIK in data de 12 ianuarie 2018, la Opera de Stat Süreyya, Istanbul.

Celebrare de Ziua Culturii Nationale la Ankara – 16 ianuarie

De asemenea, ICR Istanbul va organiza un recital exceptional, care va fi realizat impreuna cu Ambasada Romaniei la Ankara, in data de 16 ianuarie 2018. Concertul va fi sustinut de Prof. Dr. Vlad Dimulescu, pianist. Principalul argument este acela al marcarii unui eveniment major de diplomatie publica, Ziua Culturii Nationale, impreuna cu Ambasada Romaniei la Ankara.

ICR New York: Literatura romana ca literatura a lumii

In intampinarea Zilei Culturii Nationale, ICR New York a organizat "Romanian Literature as World Literature" („Literatura romana ca literatura a lumii”), vineri, 5 ianuarie 2018, la sediu. Evenimentul a presupus prezentarea cartii cu acelasi titlu – o antologie publicata de Bloomsbury Publishing, una dintre cele mai prestigioase edituri din Statele Unite, la sectiunea Carte academica. Volumul ii are ca editori pe trei apreciati istorici si critici literari: acad. Mircea Martin, prof. dr. Christian Moraru (University of North Carolina, Greensboro, NC) si prof. dr. Andrei Terian (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu) si este o colectie de 15 studii academice semnate de nume reprezentative pentru critica romaneasca actuala, intre care Carmen Musat, Caius Dobrescu, Paul Cernat, Bogdan Stefanescu, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Mihaela Ursa, Alex Goldis, Mihai Iovanel. Antologia acopera cele mai relevante aspecte privind situarea literaturii romane in context mondial.
Adauga un comentariu