Secretele istoriei

Ziua in care Carol al II-lea pune total capat democratiei in Romania

Publicat: 31 mart. 2016

Pe 31 martie 1938, Regele Carol al II lea a dizolvat partidele politice, prin exercitarea puterilor exceptionale ce-i fusesera acordate de Constitutia adoptata la 10 februarie, si a infiintat Consiliul de Coroana.

La 10 februarie 1938 are loc lovitura de stat prin care Carol al II-lea l-a demis pe Octavian Goga de la presedintia Consiliului de ministri si a constituit un guvern in frunte cu patriarhul Miron Cristea. Constitutia din 1923 a fost suspendata si a fost elaborata o noua lege fundamentala care a fost promulgata pe 27 februarie 1938 si care ii conferea regelui largi prerogative executive si legislative. In acest fel, monarhia isi asigura o pozitie dominanta in sistemul politic al tarii, iar institutiile statului erau subordonate lui Carol al II-lea.

Pe 31 martie 1938 a survenit lovitura decisiva aplicata de Carol formatiunilor politice. Este publicat decretul-lege de dizolvare a asociatiilor, gruparilor si partidelor politice.

Vezi si Detalii inedite din viata intima a regelui Carol al II-lea

La articolul I se preciza ca: „toate asociatiunile, gruparile sau partidele actualmente in fiinta si care s-au constituit in vederea propagarii ideilor politice sau realizarii lor, sunt si raman dizolvate”. Decretul venea in intampinarea intentiilor regimului. Prin desfiintarea regimului partidelor politice, democratia romaneasca a fost pusa in fata unui fapt implinit. Regimul autoritar al regelui Carol al II-lea lua nastere. Consecinta desfiintarii regimului pluripartidist a constat in apartitia partidului unic, numit Frontul Renasterii Nationale, care a umplut „vidul de putere” creat in urma disparitiei, dizolvarii, partidelor politice.

Pe data de 1 aprilie, a aparut in ziarul Universul, expunerea de motive a guvernului referitoare la decretul de dizolvare a partidelor politice. Patriarhul Romaniei, Miron Cristea, Presedinte al Consiliului de Ministrii, in expunerea de motive a guvernului, motiva actul desfiintarii pluralismului politic, a democratiei prin faptul ca: „vechiul regim reprezentativ consta in recrutarea membrilor parlamentului prin scrutin pe lista si calcul al sufragiilor intrunite de partide pe tara si de responsabilitatea guvernelor fata de Adunarile Legiuitoare. […] Acest regim a facut necesara, odinioara, constituirea si functionarea partidelor politice. Ele au existat in fapt si in drept pana astazi. […] Constitutia de la 27 februarie a introdus alegerea membrilor Camerelor prin scrutin uninominal si reprezentarea pe profesiuni, iar guvernul are responsabilitate numai fata de Rege”.loading...

Adauga un comentariu