Secretele istoriei

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII: Romancele care au facut istorie

Publicat: 08 mart. 2013
ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII: Anne de Noailles, Raluca Ripan, Luiza Zavloschi, Maria Rosett, Elena Densusianu – Puscariu sau Cecilia Cutescu – Storck sunt doar cateva nume din lista femeilor romance care de-a lungul timpului si-au adus o contributie insemnata la progresul stiintei si artei.
ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII: Anne de Noailles, scriitoarea franceza de origine romana (15 nov. 1876 – 30 apr. 1933), a fost prima femeie numita membru al Academiei Regale de Limba si Literatura din Belgia (ian. 1922). A fost aleasa, la 11 iunie 1925, membru de onoare al Academiei Romane, alaturi de poeta si prozatoarea Elena Vacarescu. A inceput sa scrie primele poeme la 13 ani, care au fost reunite in volumele ‘Poésie’ si ‘Sommeil eternel’ (1889). Recunoasterea sa literara a venit odata cu aparitia volumului de versuri ‘Les éblouissements’ (1907), dupa care au urmat ‘Les vivants et les morts’ (1913), ‘Les forces éternelles’ (1920), ‘L’honneur de souffrir’ (1927), ‘Derniers vers et poemes d’enfance’ (1934, aparut postum). 
Raluca Ripan (27 iun. 1894 -5 dec. 1972) a devenit, in 1948, prima femeie aleasa membru titular a Academiei Romane. Meritul sau principal consta in infiintarea Institutului de Chimie (1951) pe trei sectii: chimie anorganica, chimie organica si chimie fizica. Munca sa in domeniul cercetarii chimiei a fost recunoscuta prin distinctii speciale: ‘Membru de onoare a Societatii de chimie industriala’ din Franta, precum si ‘membru al societatii Germane de Chimie’. 
Luiza Zavloschi (20 iul. 1883-1967) a fost prima femeie primar din Romania. A studiat la Scoala Normala de invatatoare ‘Mihail Sturza’ din Iasi. In primavara lui 1930, mai multi tarani fruntasi i-au cerut sa candideze la primaria comunei Buda, impotriva reprezentantului partidului de guvernamant, de care erau nemultumiti. A candidat si a iesit invingatoare. 

Maria Rosetti (25 febr. 1820-14 febr. 1893) a fost prima femeie ziarist din Romania. Nascuta in Anglia, la Guernesey, a fost sotia omului politic si publicist C. A. Rosetti. A luat parte la Revolutia din Tara Romaneasca, in 1848, fiind totodata o luptatoare pentru drepturile romanilor si o sustinatoare ferventa a drepturilor femeilor. 
Sarmiza Bilcescu (1867 – 26 aug. 1935) a fost prima romanca avocat, prima femeie din Europa care a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume Doctor in Drept, la Universitatea din Sorbona, cu teza „Conditia juridica a mamei”. In 1891, a fost admisa in Baroul Ilfov care, la acea vreme, includea si Bucurestiul. 
Maria Teohari (22 apr. 1885-1975) a fost prima femeie astronom din Romania. A facut specializari la observatoarele astronomice din Nisa si Paris. A lucrat o perioada lunga la Observatorul din Bucuresti. A predat matematica si astronomia la liceul ‘Domnita Ileana’. 
Eliza Leonida Zamfirescu (10 noiembrie 1887 – 25 noiembrie 1973) a fost prima femeie studenta a Academiei Regale Tehnice din Berlin (1912), prima femeie inginer din Europa, si mai tarziu sefa a laboratoarelor Institutului Geologic al Romaniei. Presa vremii a consemnat evenimentul: ‘Elisa Leonida, prima femeie inginer din tara noastra si din Germania’. In 1997 a fost instituit Premiul Eliza Leonida-Zamfirescu. A fost prima femeie membra a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania si membra a Asociatiei Internationale a Femeilor Universitare. 
Gabriela Chaborski (14 oct. 1891- 25 nov. 1936) a fost prima femeie conferentiar universitar din Romania. A studiat la Facultatea de Stiinte Fizico-Chimice din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1916. Lucrarea de doctorat sustinuta la Geneva, la 22 martie 1919, are la baza o noua forma de levura (ciuperca unicelulara), pe care o descoperise facand analiza unei banane intrata in fermentatie. Admisa la Catedra de Chimie Generala si Electrochimie din Universitatea bucuresteana, mai intai asistent, in 1920, apoi conferentiar de chimie anorganica, in 1924, a elaborat metode originale de separare si dozare a unor elemente, precum si lucrari referitoare la studiul moleculei. 

 

Matematiciana Vera Myller (1 dec. 1880 -12 dec. 1970 ) a fost prima femeie profesor universitar din Romania. In 1906 si-a sustinut doctoratul in stiintele matematicii cu teza ‘Teoria ecuatiilor integrale folosita la cateva dezvoltari in serie’. A intemeiat, la Iasi, alaturi de sotul ei, in 1912, Seminarul Matematic Iesean si o bogata biblioteca, punand bazele unei puternice scoli in acest oras. La 1 noiembrie 1918 a devenit prima femeie profesor universitar din Romania, intr-o disciplina stiintifica, predand algebra superioara si teoria functiilor la Universitatea din Iasi. 
Elena Densusianu – Puscariu (3 mart. 1875 – 1966) a fost prima femeie profesor universitar in domeniul medical din Romania. S-a inscris la Facultatea de Medicina din Iasi, sustinand teza de doctorat, in 1899, devenind astfel prima femeie doctor in medicina din Romania. A ocupat functiile de preparator la Laboratorul de Anatomie Patologica al Facultatii de Medicina din Bucuresti, medic secundar al Eforiei, medic secundar al Spitalului ‘Sf. Spiridon’ din Iasi, docent in oftalmologie al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, sef de clinica la ‘Clinica Oftalmologica’ si, din 1920, sef al Clinicii de Oftalmologie din Iasi si profesor la Facultatea de Medicina. 
Cecilia Cutescu – Storck (14 mart.1879 – 1969) a fost prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa. A studiat pictura in Germania, la Damenakademie, din München, si apoi in Franta, la École des Beaux-Arts, din Paris, deschizand expozitii personale inca inainte de absolvire. Impreuna cu artistele Olga Greceanu si Nina Arbore, a fondat ‘Asociatia femeilor pictore si sculptore”, devenind una dintre promotoarele artei feminine romanesti si participand apoi in mod activ la toate expozitiile si manifestatiile organizate de aceasta asociatie. Tot in acelasi an, a devenit profesoara la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. In 1933 a realizat fresca intitulata ‘Istoria negotului romanesc”, care se afla in aula Academiei de Studii Economice din Bucuresti, si lucrarea ‘Agricultura, industria si comertul”, aflata in holul de onoare al Bancii Marmorosch-Blank. 
 

Maria Cutarida Cratunescu (10 febr. 1857 – 16 nov.1916) a fost prima femeie medic din Romania. In 1884, la Paris, a devenit doctor in medicina, obtinand calificativul ‘magna cum laude’. Pentru rezultatele deosebite i-au fost dedicate articole in ziarele vremii, precum ‘Pressa’ sau ‘Romanul’. In tara si-a deschis o clinica particulara. A infiintat Societatea Materna, ce a jucat un rol foarte important in ajutarea copiilor saraci. Doi ani mai tarziu a luat nastere prima cresa din tara, la Fabrica de Tutun din Bucuresti, asigurand consultatii pentru cele 2000 de femei, care munceau in aceasta fabrica. A prezentat in 1900, la Congresul actiunilor feministe, de la Paris, lucrarea intitulata ‘Munca femeii in Romania’. 
Marta Trancu-Rainer (1875-1950) a fost prima femeie chirurg din Romania. A absolvit Facultatea de Medicina din Iasi si a urmat un curs de specializare la Spitalul Coltea din Bucuresti. A fost casatorita cu anatomistul si antropologul Francisc I. Rainer, intemeietorul Institutului de Antropologie din Romania. A fost medic militar in timpul Primului Razboi Mondial, realizand interventii chirurgicale. A condus Spitalul ‘Coltea’, cel al ‘Scolii de Poduri si Sosele’ si Spitalul de Chirurgie instalat in Palatul Regal. In 1935 a fost primita in Academia de Medicina, fiind acceptata sa profeseze. 
Sofia Ionescu (25 apr.1920 – 21 mart. 2008) a fost prima femeie neurochirurg din lume. Anul 1944, in ciuda cumplitelor dezastre provocate de razboi, a insemnat un moment decisiv in cariera Sofiei Ionescu. Tanara studenta pe atunci, ea a operat un copil grav ranit intr-un bombardament din Bucuresti, salvandu-i viata. In 1945, isi sustine doctoratul in medicina si chirurgie. In acelasi an se casatoreste cu doctorul Ionel Ionescu, secundar neurochirurg, cu care a avut doi copii. A realizat operatii pe maduva spinarii si creier, remarcandu-se si prin lucrarile stiintifice aparute in numeroase publicatii internationale de prestigiu. 
 

Virgina Maria Andreescu – Haret (21 iun. 1894 – 6 mai 1962 ) a fost prima femeie arhitect din lume. A absolvit Scoala Superioara de Arhitectura din Bucuresti, unde a intrat prima pe listele de candidati, si Artele Frumoase, terminand studiile in 1919. A lucrat ca arhitect inspector in serviciul tehnic al Ministerului Educatiei Nationale (1923-1947). De numele ei se leaga ridicarea unor cladiri din Capitala, operele sale cele mai importante fiind o serie de blocuri pe Calea Victoriei, printre primele la care s-a folosit betonul armat, pavilionul administrativ si dependintele subterane ale aeroportului Baneasa, liceele ‘Cantemir Voda’ (1915-1933) si ‘Gheorghe Sincai’ (1924-1942), precum si unele vile particulare, intre care si Casa Haret. Virginia Andreescu-Haret a fost recunoscuta ca prima femeie arhitect din lume de catre Congresul XVI de Istorie a Stiintei (Bucuresti, 1981). 
Clemansa Barberis – Placinteanu (12 mart. 1899 – 11 oct. 1986) a fost prima femeie compozitor de muzica de opera din Romania. A urmat Conservatorul din Iasi (1918-1922). A compus: muzica de teatru – ‘Negutatorul din Venetia’, ‘Apus de soare’, opera in trei acte, dupa piesa lui Barbu Delavrancea, premiera la Opera Romana din Bucuresti, la 30 decembrie 1967, ‘Kera Duduca’ (1963), opera in trei acte dupa romanul ‘Ciocoii vechi si noi’ de Nicolae Filimon; muzica vocal-simfonica – ‘Pagini simfonice’, ‘Suita I Pastorala’, ‘Suita a II-a Trei momente descriptive’, ‘Poem concertant pentru vioara si orchestra’ s.a.; muzica de camera- ‘Sase fabule pentru pian’, ‘Suita de jocuri populare pentru pian’, ‘Preludiu’; muzica corala – ‘La tara’, ‘Ciocarlanul’, ‘Cantec de munte’ etc.; muzicala (voce si pian) – ‘Pentru tine primavara’, ‘Mai la deal de casa noastra’, ‘Sfredelus si veverita’, ‘Ce stie vantul ?’, ‘Rasarit’. 
Elena Teodorini (25 martie1857-27 feb.1926), mezzo-soprana, a fost prima femeie din Romania, care a cantat pe celebra scena Scala din Milano. Evenimentul a avut loc la 20 martie 1880, tanara de 20 de ani interpretand rolul Margueritei din opera Faust. A dat lectii de canto la Academie Lyrique din Paris. A fondat Academia Theodorini impreunca cu Hariclea Darclee si Titta Ruffo. In 1915 a fost aleasa director al Conservatorului guvernamental din Buenos Aires. A fondat, in 1918, la Rio de Janeiro Escola superior de canto ‘Ars et Vox’. In 1922, a pus bazele Academiei Nationala de Lirica de la Bucuresti.

sursa:realitatea.net 

Adauga un comentariu