Actualitate

Ziua juridica

Publicat: 18 mart. 1999

1. Intrebare: Judecatoria Pascani a dispus incetarea procesului penal motivindu-se ca am lipsit la doua termene consecutive, cu toate ca eu am avut aparator, care la ultimul termen a solicitat aminarea cauzei? (Mihai Haraga – Pascani)
Raspuns: Asa cum ati precizat dvs., sentinta o consider nelegala intrucit in temeiul art. 284 ind. 1 cod. pr. pen. incetarea pocesului penal poate avea loc numai cind lipsa partii vatamate este nejustificata la 2 termene consecutive. In speta dvs., tinind cont ca aparatorul a solicitat un termen, in calitate de reprezentant al dvs., instanta trebuia sa va considere lipsa motivata si in consecinta sa acorde un nou termen. Daca sinteti in termen puteti motiva recurs.

2. Intrebare: Am cumparat un imobil prin act autentificat la Notariatul Iasi in 1997. Cind a dorit sa ne mutam in locuinta am constatat ca in imobil locuieste un chirias. Acesta refuza sa elibereze locuinta; cum este legal sa procedam? (Matei Ichim, strada Cerna nr. 1)
Raspuns: Aveti posibilitatea sa chemati in judecata, pentru evacuare, pe chirias. Este bine sa va interesati daca acesta are incheiat cu vechiul proprietar un contract de inchiriere, daca contractul mai este in termen. In caz afirmativ, puteti solicita despagubiri pentru folosinta imobilului cumparat de la vinzator.

3. Intrebare: Ce taxa de timbru urmeaza sa platesc pentru o actiune de divort, in cazul in care nu realizez nici un fel de venit? (Mariana Enache – strada Alexandru cel Bun – Iasi).
Raspuns: Taxa de divort pe motivele prevazute in art. 38 alin. 3 din Codul familiei precum si in cazul in care reclamantul nu realizeaza venituri sau acestea sint inferioare salariului brut pe tara, taxa de timbru este de 20.000 lei. In toate celelalte cazuri axa de timbru este de 100.000 lei.loading...

Adauga un comentariu