News Flash:

ZIUA leului nou

5 Mai 2005
1023 Vizualizari | 0 Comentarii
•Maine va avea loc la Iasi prima etapa din Campania de informare nationala " ZIUA leului nou " •Municipiul Iasi este primul oras din provincie in care problema leului greu va fi dezbatuta de expertii Bancii Nationale, jurnalisti si reprezentanti ai autoritatilor publice

Municipiul Iasi este primul oras din provincie in care vor avea loc discutii referitoare la leul greu, in cadrul campaniei nationale sustinte de Grupul de Presa ZIUA, Banca Nationala a Romaniei, cu sprijinul Realitatea TV si Radio Total. Denumirea campaniei este "ZIUA leului nou" si se doreste a fi un mijloc eficient de informare la nivel national a populatiei, privind procesul de denominare a monedei nationale. La dezbatere, organizata la cel mai inalt nivel de Catalin Negreanu, unul dintre cei mai experimentati manageri de actiuni de promovare din tara, vor participa reprezentanti din conducerea BNR, ai Ministerului de Finante, Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei, reprezentanti ai principalelor institutii financiar - bancare din Romania, autoritatii locale si reprezentanti ai mass-media. Aceasta campanie a debutat la data de 11 aprilie, cu o dezbatere la sediu central al BNR si este continuata cu municipiul Iasi. Punctul de final al campaniei este data de 1 iulie, data la care noile monede si bancnote vor intra in circulatie. Locatiile acestei campanii au fost alese in functie de zona si importanta. Acestea sunt Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova, Brasov si Constanta. Principalele puncte ale discutiilor vor fi axate pe necesitatea si avantajele introducerii leului nou, etapele denominarii monedei nationale, circulatia paralela a leului vechi si a leului nou, precum si efectele introducerii noilor bancnote si monede, alaturi de modul de alimentare a bancomatelor cu noile emisiuni si, nu in ultimul rand, pozitia opiniei publice referitor la acest proces. Campania demarata de cotidianul ZIUA si BNR doreste totodata sa opuna si sa raspunda unor intrebari uzuale care vin atat din interiorul sistemului bancar-financiar, cat si din cadrul populatiei, cum ar fi pericolul cresterii preturilor, odata cu introducerea noilor bancnote.

Operatiunea de denominare a monedei nationale este reglementata de urmatoarele acte normative:
-Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, publicata оn Monitorul Oficial al Romaniei nr. 664/23.07.2004.
-Ordonanta nr. 5/20.01.2005 pentru modificarea alin. 1 al art. 6 din Legea nr. 348/2004 publicata оn Monitorul Oficial al Romaniei nr. 84/25.01.2005.
-Ordinul Ministrului Finantelor Publice 1840/2004 pentru aprobarea precizarilor referitoare la unele masuri care trebuie luate pentru punerea оn aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, publicat оn Monitorul Oficial al Romaniei nr.1247/23.12.2004.

Precizam ca operatiunea de denominare a monedei nationale NU reprezinta o operatiune de reevaluare a elementelor bilantiere, valoarea intrinseca a elementelor bilantiere ramanand neschimbata, modificandu-se doar valoarea nominala a monedei de raportare, оn sensul reducerii acesteia (10.000 lei vechi = 1 leu nou).
Avand оn vedere ca, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, contabilitatea se tine оn moneda nationala, aceasta fiind si moneda de raportare la оntocmirea situatiilor financiare, s-a impus precizarea unor reguli pentru punerea оn aplicare a Legii nr. 348/2004 оn domeniul contabilitatii.
La data de 1 iulie 2005 persoanele juridice prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, realizeaza conversia оn lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si soldurilor finale cuprinse оn balanta de verificare la 30.06.2005.

Operatiunea de conversie se efectueaza astfel:
-fie prin rotunjirea sumelor la ordinul sutelor, оn plus pentru valori mai mari de 50 inclusiv, respectiv оn minus pentru valori mai mici de 50, urmata de оmpartirea la 10.000 (zece mii) a sumelor astfel rezultate;
-fie prin impartirea sumelor la 10.000 (zece mii) urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obtinute la a doua zecimala (banul), prin adaos sau lipsa, astfel: suma rezultata оn urma оmpartirii ce depaseste 0.0050 lei noi, inclusiv, se rotunjeste la 0.01 lei noi, iar suma mai mica de 0.0050 lei noi se rotunjeste la 0 (zero) lei noi.

Operatiunea de conversie se realizeaza si pentru soldurile cuprinse оn balantele de verificare a conturilor analitice, urmarindu-se concordanta оntre valorile оnscrise оn contul sintetic si cele оnscrise оn conturile analitice.
Diferentele din conversie se vor оnregistra оn contul 473 "Decontari din operatii оn curs de clarificare".
La data de 31 decembrie 2005, eventualul sold al contului 473 "Decontari din operatii оn curs de clarificare" se trece la cheltuieli sau venituri, respectiv оn conturile 658 "Alte cheltuieli de exploatare" sau 758 "Alte venituri din exploatare", dupa caz.
Precizam ca aceste informatii vor fi publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice оn sectiunea Informatii Contribuabili, cat si pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala оn sectiunea Asistenta contribuabili.

Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012572 (s)