National

Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita si in Canada

Publicat: 02 dec. 2015
1

Ambasada Romaniei in Canada, impreuna cu Reteaua Romano-Canadiana din Ottawa-Gatineau (ROCA) si Asociatia Studentilor Romani (RSA), alaturi de numerosi voluntari, au organizat vineri, 27 noiembrie 2015, la Primaria din Ottawa, o receptie la care au participat atat oficialitati canadiene – membri ai Parlamentului Canadei, reprezentanti ai Ministerului pentru Afaceri Globale – cat si ambasadori si diplomati acreditati la Ottawa si membri ai comunitatii romanesti, informeaza un Comunicat transmis de Ambasada Romaniei in Canada. Cei peste 500 de invitati au putut asculta Corala Incognito, care a interpretat imnurile Romaniei, Canadei si Uniunii Europene, precum si grupul Rapsodia Romana din Montreal, care a prezentat un program de muzica traditionala romaneasca.

Vezi si Aproximativ 4.000 de persoane au vizitat Palatul Victoria cu ocazia Zilei Nationale

La 1 Decembrie, de Ziua Nationala, Primaria Ottawa a arborat in fata sediului sau, drapelul Romaniei. La 28 noiembrie 2015, ambasadorul Romaniei a luat parte la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei organizata la Laval (Quebec) de un grup de initiativa din cadrul comunitatii romanesti din zona Montreal. Au fost prezenti membri ai Parlamentului federal alesi in circumscriptii din zona Laval, membri ai Adunarii Nationale din Quebec, alesi locali, precum si peste 800 de romani. Discursul ambasadorului a evocat atat semnificatia istorica a momentului 1 Decembrie, cat si contextul actual, marcat de tragedii precum incendiul din Colectiv si atentatele teroriste recente. A fost pastrat un moment de reculegere in memoria victimelor.

Restul misiunilor diplomatice romanesti din Canada au organizat, la randul lor, receptii si evenimente de Ziua Nationala: Consulatul General de la Toronto organizeaza o receptie cu participarea autoritatilor din Ontario si numerosi romani din regiune. Ca in fiecare an, drapelul Romaniei va flutura in fata sediului Adunarii Legislative din Queen’s Park. Consulatul General din Vancouver, impreuna cu Centrul Comunitar din British Columbia, au organizat o receptie, luni 30 noiembrie 2015. Consulatul General din Montréal organizeaza o receptie, marti 1 Decembrie 2015, la sediul Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile. La 1 Decembrie 2015, in continuarea unei traditii a ultimilor 20 de ani, drapelul Romaniei va fi arborat pe sediile primariilor din provincia New Brunswick. Pentru prima data, tricolorul romanesc va fi arborat si pe sediul Parlamentului provincial din Fredericton, prin grija Consulatului onorific al Romaniei din Moncton. La 6 decembrie 2015, Consulatul Onorific din Moncton va organiza o serbare romaneasca, la care au confirmat participarea membri ai comunitatilor din provincia New Brunswick, precum si din orase de pe coasta atlantica a Canadei. Manifestari similare vor fi organizate in orasul Quebec, de catre Consulatul onorific din capitala provinciei francofone. Numeroase asociatii, grupuri de initiativa si parohii romanesti din Canada organizeaza la randul lor evenimente de marcare a Zilei Nationale a Romaniei in Calgary, Edmonton, Regina, Windsor, Kitchener etc.

Adauga un comentariu