Titlurile zilei

Ziua Unirii Principatelor la statuia lui Cuza. IMAGINI DE COLECȚIE cu sărbătoarea de la Iași din ultimii 20 de ani – GALERIE FOTO

Publicat: 26 ian. 2021
Imagini din Piața Unirii din Iași de la manifestările de Ziua Principatelor Române între 2000 și 2021
Iată cum a decurs în ultimii 20 de ani Ziua Unirii Principatelor la statuia lui Al.I. Cuza din Iași

Ziua Unirii Principatelor este sărbătorită an de an pe 24 Ianuarie la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. Manifestarea de la Iași a ajuns în ultimele două decenii o adevărată pepinieră de promisiuni electorale neacoperite. Evenimentul s-a schimbat radical de la an la an, în ciuda prezenței masive de persoane care vin în zona centrală a orașului pentru a asista la manifestări

Circa 2.000 de persoane au fost prezente la finalul săptămânii trecute în Piața Unirii din Iași la manifestările prilejuite de aniversarea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, în Piața Unirii din Iași au loc manifestări la care sunt prezenți politicieni locali, oameni din administrație, dar și politiceni de la nivel central. În ultimii ani însă, prezența acestora s-a redus considerabil. Unii politicieni de la București își aduc aminte de Iași doar atunci când e an electoral. De altfel, din anul 2000 și până în prezent, prezența acestora a avut doar accente electorale.

Vedeți în galeria foto alăturată cum a decurs manifestarea din Piața Unirii în ultimele două decenii și ce a rezultat de pe urma vizitei decidenților politici. Redactorii BZI au stat de vorbă cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator de Iași din 1990 și până în 2008, unul din principalii artizani ai manifestărilor din Piața Unirii după Revoluție. Fostul senator ieșean a povestit cu lux de amănunte ce a însemnat această mare sărbătoare pentru întreaga țară și cum s-a ajuns ca Ziua Unirii să fie transformată mai nou în bâlci.

„Din păcate, în ultimii 30 de ani, foarte multe lucruri s-au degradat în societate. Se poate începe de la constituirea Parlamentului României, unde pătrund oameni nechemați. Putem continua și cu calitatea de parlamentar prin membrii constitutivi trimiși prin vot democratic. Inclusiv votul uninominal a dus la o asemenea degradare, pentru că persoanele respective au provenit tot de la partidele politice. Eu văd aceste aspecte ca o principală cauză a degradării vieții politice în România în ultimii 30 de ani”, a spus prof. univ. dr. Ion Solcanu.

De la vizitele lui Ion Iliescu la Traian Băsescu

În imaginile alăturate sunt surprinse vizitele făcute de foștii șefi de stat Ion Iliescu sau Traian Băsescu. Se pot observa și schimbările prin care a trecut Piața Unirii din Iași, dar și cum a evoluat manifestarea de la un an la altul.

„În 1990 eram secretar al Comitetului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale din județul Iași. Alături de regretatul Dan Gâlea am inițiat sărbătorirea Unirii la statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Nu era prima manifestare de acest gen pentru că și în comunism au fost astfel de serbări, latura naționalistă a lui Nicolae Ceaușescu având accente puternice. Însă, după Revoluție, aceste manifestări au căpătat o altă amploare. În 1990 l-am lămurit pe episcopul vicar de atunci, regretatul ÎPS Pimen, să începem aniversarea Unirii printr-o slujbă religioasă. Tradiția a căpătat accente mai ample în anii ce au urmat”, a precizat Ion Solcanu.

Unirea Principatelor Române, de la manifestări la huiduieli în Piața Unirii din Iași

Fostul senator de Iași a rememorat și incidentele petrecute de-a lungul timpului la Iași. Însă, Ion Solcanu a arătat că acestea erau extrem de izolate în anii din urmă. Fostul parlamentar a comentat în termeni ironici incidentul din 24 Ianuarie 2021, când primarul Mihai Chirica a fost atacat cu iaurt de o persoană din mulțime.

„Am făcut totul prin resurse locale, fără participare de la nivel național. Ulterior, ziua de 24 Ianuarie a căpătat o consistență națională prin prezența fruntașilor României din acele timpuri. În amintesc că la începutul anilor 2000, o zăpadă puternică i-a oprit din drumul spre Iași pe mai marii vremii, oamenii rămânând blocați la Roman. Au fost și asperități în societate și în primul mandat al lui Ion Iliescu. Au fost momente care au tulburat manifestările, însă nu au avut accente atât de grave ca cele de acum.

Aceasta este situația actuală, lucruri care au dus la deprecierea vieții politice din România. Ceea ce s-a întâmplat în mandatul anterior din Senat nu face cinste, cu sloganuri și pancarte. Este, din păcate, tabloul general al clasei politice actuale. Poate că această pandemie care a zguduit lumea va zgudui și societatea românească. Este nevoie să ne întoarcem la valorile tradiționale, la cele ale bunului creștin”, a spus profesorul ieșean.

Petru Movilă vorbește despre degradarea evenimentului

Un alt ales cu state vechi în județ este și Petru Movilă, președintele PMP Iași. Acesta a arătat că manifestarea devenită abia din 2010 zi de sărbătoare națională s-a degradat de la an la an. Petru Movilă a menționat că vinovați de situație sunt atât politicienii, cât și cei care vin la eveniment pentru a se manifesta zgomotos.

„Nu putem vorbi de o evoluție a sărbătoririi zilei de 24 Ianuarie la Iași. Dacă acum 15-20 de ani această zi era una cu adevărat de sărbătoare, astăzi este o zi în care unii politicieni o punctează doar la capitolul imagine. Din păcate, a ajuns o zi în care Iașul și Moldova își cer drepturile pentru sacrificiile făcute de-a lungul istoriei”, a precizat Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Petru Movilă le cere politicienilor să nu mai mintă ieșenii în fiecare an

Acesta a arătat că Ziua Unirii Principatelor de la Iași a ajuns o zi în care toți politicienii nu fac altceva decât să arunce cu minciuni electorale.

„S-a văzut clar și anul acesta, unul fără ciclu electoral, că liderii partidelor politice nu au venit la Iași. Pentru ei, Iașul și Moldova reprezintă doar un bazin de voturi. Dacă vedem declarațiile președintelui României și a premierilor din ultimii 6 ani despre proiectele Iașului, rezultatul e zero. Politicienii să vină la Iași cu contractele la autostradă, la spitalul regional, la Filarmonică etc. și atunci pot urca pe scenă. Altfel nu au ce căuta la Iași. Eu am fost în Piața Unirii din 1978 și până în prezent și am văzut tot felul de oameni pe scenă. Iașul nu mai trebuie uitat, iar toți cei care vin aici doar să promită marea cu sarea, ar face bine să rămână la ei. Din păcate, s-a ajuns la huiduieli, la agresiunea asupra factorilor decidenți, ceea ce nu face cinste nimărui”, a mai spus Petru Movilă.

Comentarii
  • Mare mizerie ca a participat si CostelAlexe, se vede ca PNLului i se rupe de ieseni, din repect ar fi trebuit sa faca un pas in spate pana se finalizeaza dosarul cu tabla primita mita.

  • Iesenii sau saturat de voi ,,factorii decidenti” pt ca nu ati facut altceva decit sa-i mintiti ,umiliti si injositi.Ajunsi la Bucuresti ati uitat pt ce ati fost alesi si va-ti complacut in pzitia,,ghiocel” cu speranta de a mai prinde inca un mandat pe listele de partid , ca sa nu deranjati virfurile partidelor.Va-ti comportat exemplar din pdv-ul partidului , umili, slugarnici fara personalitate si obidienti, in concluzie ca niste jeguri.Liderii politici din Iasi au fost tot timpul niste pupincuristi sadea ca Solcanu si Movila , care nu au iesit din cuvintul liderului suprem.De asemenea exemplare politice a avut parte Iasiul si Moldova ,iar consecintele se vad , o subdezvoltare vizibila fata de alte regiuni ale tari.Si la ora actuala avem aceeasi situatie cu parlamentari din Iasi si Moldova , niste slugoi parveniti ,ajunsi acolo cu contributii banesti la sefi de la Bucale si la pusculita de partid, pt ca trebuie sa recunoastem si sa o spunem cinstit si curajos ca daca nu contribuii cu banutii cit de bun ,onest,profesionis si cinstit ai fi ca politician ,ramai la nivelul de lipitor de afise

  • Va intreb , unde au fost #rezistii si dejectiile umane usr-iste , duminica ? poate la biserica ,dar nu cred ,pt ca ei se inchina diavolului soros si tradatorilor de neam si tara barna si ciolos.Anul trecut rupeati gardurile cu mue PSD si ciuma rosie , acum va-ti ascus ca sobolani in dejectiile pe care le produceti .La Iasi ati castigat alegerile de ce va ascundeti de electorat ? Toata clasa politica ieseana a intinat idealurile unirii prin prezenta lor slugarnica si obedienta.Clasa politica aservita mai marilor de la centru , clasa politica care nu v a realiza nimic pt Iasi si Moldova.Vom ramaine iar regiunea cea mai saraca a tarii , dar ne vom ,,lauda” cu Iasiul universitar si cultural , dar economic ioc.Cu parlamentari navetisti ,slugoi de serviciu.

  • Petru Movila cere politicienilor sa nu mai minta Ieșenii, numai baisse-n cizme Movila are dreptul sa minta Ieșenii fraieri care-l asculta de ceva ani, fanii lui (putini) s-au prostit cu totul

  • De ce nu a venit nimeni de la USR in piata? Le-a fost frica sa nu primeasac maciuci in cap apoI se simt vinovati ca au mintit la alegeri Bodea, Chichirau ca vor face si vor drege pentru Iasi cand ei in realitate au refuzat Iasul urmarind doar scopul lor murdar UN FOTOLIU IN PARLAMENT SI NE DOARE IN KUR DE IASI CARE NE-A VOTAT ba ne mai opunem si proiectelor Iasului ca suntem Bodea si Chichirau , sobolani imputiti curve securiste USR-iste tradatori de tara si vanzatori de tara, partidul paganilor comunisti finantat de extremistul maghiar Soros. Cu pietre meritati fugariti curve politice mizerabile Bodea / Chichirau si tot USR-ul vostru

Adauga un comentariu