Stiri si curiozitati

Zona crepusculara a credintei satului romanesc

Publicat: 22 ian. 2016

Gura Racului este o asezare din judetul Dolj, care acum 200 de ani , a fost stramutata din cauza moroilor. In dealul din apropierea satului, localnicii sustin ca se petrec lucruri stranii. Evita sa mearga pe deal de teama moroilor.

Duhurile rele bantuie zona. Cine trece peste deal se imbolnaveste. Moroii sunt suflete rele ale mortilor care noaptea de intruchipeaza in animale, sau aparitii fantomatice si care fac rau oamenilor. Exista traditia ca pentru a alunga moroii, oamenii mergeau noaptea in cimitir, dezgropau mortul si ii taiau inima in patru.

Mitul strigoilor a existat din Antichitate. Strigoii erau considerati duhuri bune. Cu timpul, perceptia s-a schimbat. De teama ca mortul sa nu se transforme in moroi, localnicii pun la capatul mortului un fus facut din lut, sau infig in inima acestuia un ac.

In Oltenia, credinta in strigoi este una persistenta. Exista multe ritualuri care se fac pentru a alunga strigoii. Se infige un piron sau o andrea in inima mortului. In satul Marotinu de Sus, judetul Dolj, acum cativa ani, satenii au dezgropat un mort, i-au scos inima si au ars-o. Cenusa au amestecat-o cu apa si au baut toata compozitia.

Vezi si Imagini INEDITE ale Romaniei anului 1917

Mortul se transformase in moroi si toata familia se imbolnavise. Dupa acest ritual, satenii sustin ca, familia s-a insanatosit. Satul romanesc are o zona crepusculara care invaluie controversatul subiect al moroilor.

Moroiul, in Oltenia, este sufletul unui copil, care dupa moarte bantuie. Copilul care a fost omorat sau a murit nebotezat se transforma in moroi, spune traditia olteneasca. Cuvantul dar si conceptul de moroi sunt autentic romanesti. Termenul a fost folosit de catre daci.

In folclorul sarbesc moroii sunt numiti mora. Sufletul copilului decedat iese in fiecare noapte din mormant, sub forma unei coloane de lumina si isi chinuie mama. Se aseaza pe pieptul mamei, impingandu-o sa respire. Conform oranduirii bisericesti, copiii morti si nebotezati nu sunt ingropati alaturi de ceilalti decedati, potrivit efemeride.ro.

In credinta populara, moroiul are o traista, un ulcior si un bat. In traista isi pun alimentele primite pomana de la alti copiii, in ulcior apa, iar cu batul se apara de ceilalti copii moroi, care vor sa-i fure mancarea. In data de 12 iunie, se fac parastase pentru sufletele lor.

Temerile si credintele in puterile malefice ale mortilor sunt larg raspandite in spatiul indoeuropean. Inaintea crestinismului, exista convingerea ca omul are doua suflete. Unul paraseste usor corpul, celalalt devine malefic, poate sa faca rau.

Probabil ca de aici, in credinta populara romaneasca exista doua categorii de strigoi. Strigoii vii sunt personaje cu insusiri demonice si strigoi ai celor morti, care nu-si gasesc linistea si bantuie noaptea. Strigoii vii nu mananca niciodata usturoi sau ceapa, fug de tamaie. Persoanele care sunt nascute sambata, au capacitatea de a vedea strigoii.

Strigoii absorb energia celor vii si sunt deosebit de periculosi in preajma solstitiului de iarna si a echinoxului de primavara. Ei bantuie in noptile in care se deschid lumile paralele.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit