Magazin

Zuckerberg, atacat de Bill Gates

Publicat: 04 nov. 2013
1

Bill Gates, cofondatorul Microsoft si cel mai bogat om din lume, considera ca este mai importanta gasirea unui vaccin pentru malarie decat raspandirea accesului la internet.

Bill Gates a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca in tarile saraces este mult mai important un tratament pentru malarie decat accesul la internet

Mark Zuckerberg, creatorul Facebook, declara in luna august a acestui an ca vrea sa ofere internet la toata lumea.

„Exista bariere uriase in statele aflate in curs de dezvoltare, in ceea ce priveste conectarea si aderarea la economia cunoasterii. Internet.org reprezinta un parteneriat global care va incerca sa depaseasca aceste bariere”, a declarat Zuckerberg.

Dupa ce s-a retras de la Microsoft, Gates isi dedica tot timpul fundatiei Bill & Melinda Gates. Scopul acesteia este de a lupta impotriva saraciei si a bolilor care afecteaza tarile sarace. Bill Gates a donat 28 de miliarde de dolari fundatiei pana in prezent. Warren Buffet contribuie, de asemenea, cu sume importante la bugetul fundatiei.

Malaria este una dintre bolile pe care Bill Gates o vrea eradicata.  Malaria ucide anual aproximativ 800.000 de oameni, cei mai multi fiind copii mai mici de cinci ani. Malaria este provocata de un parazit numit Plasmodium, care traieste in glandele salivare ale tantarului anofel. Atunci cand oamenii sunt intepati de tantari, saliva acestora poate ajunge in sistemul circulator. De aici, parazitii calatoresc catre fi cat unde cresc si se inmultesc, perioada de incubatie fiind de o saptamana. Odata maturizati, pana la un milion de paraziti Plasmodium invadeaza corpul, lipindu-se de celulele rosii din sange si impiedicand astfel transferul de oxigen catre organele vitale.

Un vaccin impotriva malariei ar putea fi lansat oficial in 2015. Rezultatele testelor publicate recent arata ca vaccinul RTS,S realizat de compania GlaxoSmithKline, a injumatatit cazurile de malarie in randul copiilor cu varste de 5-7 luni si a redus cu un sfert numarul imbolnavirilor la copiii cu varste intre 6-12 ani. GlaxoSmithKline a cheltuit deja 300 de milioane de dolari, in ultimii 25 de ani, pentru dezvoltarea vaccinului sau, dintre care 200 de milioane de dolari au venit de la fundatia Bill & Melinda Gates.

Averea lui Bill Gates (57 de ani) este estimata la 72,7 miliarde de dolari. Cea mai mare parte din averea lui Gates este detinuta de acesta prin fondul de investitii Cascade Investment, care are actiuni la peste 10 companii listate si mai multe firme detinute privat, precum grupul hotelier Four Seasons. Participatia la Microsoft reprezinta mai putin de un sfert din averea lui Bill Gates.

Sursa: capital.ro

Adauga un comentariu