Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat contracte pentru modernizarea și reabilitarea spitalelor din România, pe perioada 2020- 2024, pentru a le asigura cetățenilor servicii de sănătate de calitate.
Perioadă pandemică dificilă care a diminuat și a afectat și mai mult modernizarea sistemului de sănătate, dorința de a furniza servicii medicale de calitate, dar și lipsa majoră actuală de medicamente necesare tratării unor boli cronice, a reprezentat pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene contextul pentru a percepe domeniul sănătății publice ca un obiectiv de interes major și care devine prioritar în acordarea de fonduri europene. Astfel că, prin semnarea a 380 de contracte în valoare de 1,1 miliarde de euro, și obținerea acestor fonduri se dorește reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, asigurarea de echipamente de ventilare, de fluide medicale și instalarea în spitale a aparaturii necesare semnalizării în cazul posibilelor incendii.
Pe lângă aceste fonduri care vor fi alocate, vor fi puse la dispoziția efectuării acestor acțiuni, fonduri atât din Programul Operațional de Sănătate, cât și din PNRR. Semnarea acestor contracte și reabilitarea vor fi asigurate legal de către Axele Prioritare 9 și 10 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare care prevăd protejarea sănătății populației în contextul pandemiei de Covid-19.
În cadrul Axei Prioritare 9 este alocat un buget de 228 de milioane de euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate și 131 de milioane de euro pentru regiunile dezvoltate ale României, iar bugetul va fi folosit pentru dotarea unităților sanitare publice cu echipamente medicale necesare și echipamente de protecție. În cadrul Axei 10 au fost încheiate 75 de contracte care acordă fonduri în vederea creșterii siguranței pacienților în structurile spitalicești publice.
Până în 2027 ne dorim realizarea de investiții pentru îmbunătățirea serviciilor medicale de urgență, creșterea accesului la servicii de asistență medicală, oferirea a mai multor servicii de recuperare a pacienților și a serviciilor de îngrijire pe termen lung. Sperăm ca acestea să fie posibile prin fondurile alocate din PNRR în valoare de 2,45 miliarde de euro și din Programul Operațional Sănătate 2021-2027 având o valoare ded 3,88 miliarde de euro.
Deputat de Iași Vasile Cîtea