Actualitate

Deputat Vasile Cîtea: Facturile la gaze şi energie electrică – noi biruri pe capul românilor! (P)

Publicat: 28 sept. 2021
Deputat Vasile Cîtea: Facturile la gaze şi energie electrică - noi biruri pe capul românilor!

Începem o nouă săptămână cu speranţa că Guvernul României va începe să funcţioneze din nou pentru cetăţeni şi nu pentru congresul PNL, aşa cum s-a întâmplat din păcate până ieri.

Și trăim cu speranţa că Ministerul Economiei, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să facă scut în jurul românilor şi împotriva abuzurilor companiilor care au pus noi biruri pe capul românilor, anume facturile la gaze şi mai ales facturile la energie electrică.
Contextul acestei discuţii reclama urgenţa intervenţiei autorităţilor, sezonul rece bătând la uşă.
Nu putem trece cu vederea declaraţia oficială a preşedintelui Consiliului Concurenţei care a precizat faptul că romanii vor trebui să se obişnuiască cu facturi mari la energie şi gaze. Nu putem trece cu vederea nici estimările specialiştilor din domeniu care au calculat suma la care ar ajunge facturile românilor la gaze şi curent în următorul sezon rece cifrele fiind îngrijorătoare: astfel, o familie care ar locui într-un apartament de 2 camere ar urma să plătească facturi de aproximativ 1000 ron pentru încălzire în timp ce costurile unui apartament de 3 camere sau ale unei case de locuit s-ar ridica la suma aproximativa de 1500 ron.
Într-adevar, pentru consumatorii vulnerabili şi aici ne referim la familiile cu venituri de sub 810 lei, venit minim net pe persoană, sau persoanele considerate vulnerabile pe criteriu de vârstă sau pe criteriu de aşezare geografică a intervenit legea consumatorului vulnerabil cu o schemă de ajutor financiar precizată expres în art. 7 alin. 3 din legea menţionată, însă, mai sunt încă alte două situaţii grave, nereglementate, asupra cărora Ministerul Economiei prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ar trebui să se pronunţe:
1. Ce se întamplă în cazul facturilor astronomice de zeci de milioane de lei calculate de distribuitorii de energie?
2. Ce se întâmplă în situaţiile în care distribuitorii de energie notifică în mod unilateral consumatorii de modificarea abuzivă a planurilor tarifare în timpul valabilitătţi unui contract pe o perioadă determinată şi cu elemente tarifare diferite şi agreate atât de distribuitor cât şi de consumator, fie el vulnerabil sau nu?
Având în vedere cele precizate, în calitate de reprezentant al poporului român, singurul deţinător al atributului suveranităţii statului, fac apel la reprezentanţii Ministerului Economiei şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să iasă din pasivitate şi să elaboreze o serie de măsuri, proceduri, la care să poată apela consumatorii, cetăţenii români, atunci când facturile se transformă în biruri sau atunci când distribuitorii doresc în mod abuziv să modifice planurile tarifare în mod unilateral.
Aceste proceduri ar trebui popularizate atât pe site-urile oficiale ale instituţiilor precizate cât şi în clipuri video la Televiziunea naţională şi la Radiodifuziune, la ore maxime de audienţă sau în timpul principalelor buletine de ştiri ale zilei, sub titulatura: informaţii cu caracter general: Spune stop abuzurilor!
Considerăm că o astfel de campanie de informare a populaţiei are caracter de urgenţă şi ar oferi o şansă românilor abuzaţi de poziţia dominantă a distribuitorilor de gaze sau energie electrică.

Comments are closed.

Adauga un comentariu