Local

Deputat Vasile Cîtea: „Program național de stimulare a natalității” (P)

Publicat: 23 iun. 2021
Vasile Cîtea, deputat Iași

România este pe antepenultimul loc la rata natalității în Europa, cu un număr actual de 9,3 nașteri la 1000 de locuitori. În schimb, în Franţa şi Marea Britanie procentul este de 13 naşteri la 1000 locuitori, Suedia 12 naşteri la 1000 de locuitori, Finlanda, Olanda, Belgia câte 11 naşteri la 1000 locuitori şi Irlanda câte 16 naşteri la 1000 locuitori.

Din pacate, acest spor natural negativ al populaţiei va ajunge să pună în pericol major, în câţiva ani, fondul de pensii,  urmând ca declinul demografic să scadă şi Produsul Intern Brut. Raportat pe plan mediu şi lung, declinul major demografic pune în pericol grav  însăşi siguranţa naţională a României.

Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 118,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani). Raportul de dependenţă demografică a crescut de la 51,1 la 51,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte.

Căsătoria, familia și religia au pierdut în ultimii 25 de ani din încrederea populaţiei. Mai mult, creşterea utilizării contracepţiei, schimbarea legislaţiei avortului în sensul unui avort nu permisiv ci chiar încurajat, au făcut din Romania o ţară a carei populaţie scade într-un ritm ameţitor, ultimele statistici prevăzând pentru anul 2050 un maxim de populaţie de 16 milioane de cetăţeni, în cel mai optimist scenariu.

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2018 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 57 mii persoane.

Partidul Social Democrat își dorește ca familia să fie una creștină, o familie care să nu neglijeze scopul principal al uniunii dintre un bărbat și o femeie, anume nașterea de copii.

Tocmai din această cauză, Partidul Social Democrat, în contextul actualelor schimbări dorește să promoveze atât familia tradițională cât și familia modernă, considerând că a avea un copil nu este un lux ci este o necesitate, atât pentru viața celor doi soți cât și pentru țară.

Așadar,noi, Partidul Social Democrat propunem un set de măsuri de stimulare a natalității, axat pe sprijinirea familiilor cu venituri reduse, respectiv:

  • Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.
  • Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.
  • Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1.000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.
Comments are closed.

Adauga un comentariu