Local

Deputatul Camelia Gavrilă, mesaj pentru tineri: Gânduri pentru tineri, în zi de simbolică sărbătoare

Publicat: 02 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul Camelia Gavrilă mesaj pentru tineri Gânduri pentru tineri în zi de simbolică sărbătoare

Deputatul ieşean, Camelia Gavrilă are un mesaj special pentru toţi tinerii. Mesajul publicat pe o reţea de socializare vine în contextul Zilei Naţionale a Tineretului:

”Gânduri pentru tineri, în zi de simbolică sărbătoare …

Astăzi este o zi dedicată tinerilor și tinereții, o vârstă a speranțelor, a energiei și a creativității, a curajului de a porni proiecte temerare, de a visa, de a munci cu pasiune, de a face imposibilul posibil. Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită la data de 2 mai, fiind instituită în România prin Legea nr. 425/2004, iar în acest context sunt organizate și prezentate proiecte și activităţi sociale, culturale, artistice și sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Anul acesta ziua de 2 mai se desfășoară în alte condiții decât de obicei, fără entuziasmul și anvergura festivităților, fără bucuria întâlnirilor și a celebrării unor reușite, ținând cont de presiunea unui timp al confruntării cu suferința, cu distanțarea socială, cu o criză epidemiologică gravă. Am observat o implicare semnificativă a tinerilor, în această perioadă de grea încercare, prin inițiative onorante și prin empatie nobilă față de cei în suferință: realizarea de echipe pentru sprijinirea bătrânilor cu alimente, implicarea rezidenților în activități medicale din prima linie în lupta cu virusul, campanii de donare și sprijinire a instituțiilor medicale, voluntariat și implicare activă în problemele societății, toate acestea sunt argumente certe pentru seriozitatea, spiritul activ al tinerilor, pentru sensibilitatea și disponbilitatea de a acționa. Felicitări și prețuire deplină!

Poate că în Iași, un oraș cu valențe istorice și culturale, cu titlul simbolic de Capitală Istorică a României, oraș universitar, cu profundă vocație culturală și spirituală, locul primei universități din România și al primului teatru național, al muzeelor și al școlilor performante, al intersecției dintre educație, cultură și cercetare, simțim mai mult vibrația tinereții, prezența lor tonică, ideile și proiectele curajoase, implicarea în viața cetății, dar și responsabilitatea societății de a-i susține, de a oferi oportunități de dezvoltare profesională și umană, în general.
Amintim faptul că întâmplări semnificative, activități valoroase, exemplele de bune practici există în continuare. Oraș cultural și academic, având peste 50.000 de studenți, cu mulți liceeni și tineri, Iașul poartă cu mândrie, în anul 2020, titlul de Iași-Capitala Tineretului din România, proiect ce recunoaște meritele tuturor celor implicați în programe diferite și inițiative cu și pentru tineri, proiecte educaționale sau de voluntariat, care conduc spre dezvoltarea societății, a spiritului civic, a nivelului de implicare și atitudine, asigurând valorizarea spațiului educațional, social, cultural.

Cu siguranță, însă, în orice comunitate generația tânără aduce speranță, o viziune socială și politică proaspătă, curajul opiniilor și al proiectelor, încât în complementaritate cu cei maturi și mai experimentați, în dialogul vârstelor se pot contura soluții pentru un viitor bun și senin al României.

Orice societate responsabilă trebuie să fie atentă la problemele tinerilor și să contureze politici de tineret născute din contextul social și economic al prezentului, dar și cu firești proiecții spre viitor.

De ziua voastră, a tinerilor, îmi exprim dorința în calitate de parlamentar de a finaliza proiectele voastre majore:
 urgentarea dezbaterilor și a votului în Parlament asupra proiectului Legii Tineretului din România, pentru că este nevoie de o legislație modernă, actualizată, europeană, care să vină în sprijinul politicilor de tineret;
 dezvoltarea programelor privind inserția pe piața muncii și a corelării curriculei din învățământ, indiferent de nivelul de studii, cu opiniile și cerințele angajatorilor;
 deschidere și diversificare a oportunităților de dezvoltare personală și profesională prin intermediul proiectelor europene;
 încurajarea unităților administrativ-teritoriale pentru ca acestea să creioneze un buget mai generos, racordat la realitățile localității, pentru activități și diferite concursuri pentru tineret, având în vedere oportunitățile create de prevedererile din legile nr. 350/2006 și nr. 350/2005.

Ca profesor și politician, consider că tinerii au nevoie de sprijin, de încurajare, de pregătire profesională temeinică pentru a alege o carieră adecvată aptitudinilor și idealurilor acestora, pentru a le asigura integrarea pe piața muncii, după cum este nevoie și de implicarea lor în activități sociale, culturale, civice. Este important să le susținem proiectele și ideile, devenirea lor umană, întrucât am convingerea că generația tânără are cunoștințe, inteligență, abilități, pasiuni interesante, aducând plus valoare societății.
Să rețineți, dragi tineri, că ,,tinerețea este timpul pe care îl avem în fața noastră” (Jules Romains), după cum se poate spune că ,,tinerețea nu are vârstă” (Pablo Picasso), pentru că aceasta poate deveni o stare de spirit, aflată dincolo de timpul biologic, încercând să o păstrăm și noi, cei maturi, tocmai pentru a evita pasivitatea, amânarea deciziilor dificile, rigiditatea opiniilor, prudența excesivă în fața marilor idei și proiecte.” menţionează Camelia Gavrilă.

Comments are closed.

Adauga un comentariu