Actualitate

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: ”Semnal de alarmă după recensământ! Pericol pentru administrațiile locale” (P)

Publicat: 11 aug. 2022
Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: ”Semnal de alarmă după recensământ! Pericol pentru administrațiile locale”

Recensământul Populației și Locuințelor a scos la iveală o situație neplăcută pentru zeci de unități administrativ-teritoriale din întreaga țară. Numărul tot mai mic de locuitori poate duce la o scădere a fondurilor de care beneficiază aceste localități, inclusiv de reducere a numărului de reprezentanți în deliberativele locale. Această situație a fost semnalată și de deputatul PSD Marius Ostaficiuc, care a arătat că situația poate deveni una sumbră pentru administrațiile publice locale.

”Recensământul a evidențiat o situație total neplăcută, aceea că numărul populației este mult mai mic față de estimările autorităților, probleme care însă ascund alte lucruri. Scăderea populației poate afecta pe deplin unitățile administrativ-teritoriale din țară, acestea urmând a beneficia de mai puține fonduri de la bugetul central și chiar din bani europeni. Proiectele se raportau la populație, iar faptul că unele localități au mai puțini locuitori va duce automat și la mai puțini bani la bugetul local. Din păcate, faptul că unele persoane nu s-au recenzat sau nu au dorit să facă acest lucru a condus la astfel de probleme, de care pot suferi toți membrii comunității respective”, a menționat Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iași.

Deputat PSD Marius Ostaficiuc

Acesta a arătat că autoritățile centrale trebuie să analizeze mai atent toate aceste date, tocmai pentru a echilibra balanța, iar comunitățile locale din țară să nu aibă de suferit.

”Datele obținute în urma recensământului trebuie centralizate și puse cap la cap cu bazele de date actuale, tocmai pentru a se echilibra lucrurile. Cei care nu au fost recenzați sau cei care nu au dorit acest lucru pot fi luați în evidență, iar datele finale pot duce la o balansare a situației. Nu ne mai putem juca cu proiectele comunităților locale dacă ne dorim să trăim într-un loc aflat în plină dezvoltare. România are nevoie de proiecte pentru a ține pasul cu alte state din Europa, iar orice problemă, cât de mică, ar trebui eliminată din start”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iași.
Comments are closed.

Adauga un comentariu