Prima pagină » Actualitate » Deputatul Vasile Cîtea: „Propunere legislativă pentru proclamarea zilei de 11 iunie ca Ziua Revoluției Române de la 1848 și Ziua Democrației Românești” (P)
Deputatul Vasile Cîtea: „Propunere legislativă pentru proclamarea zilei de 11 iunie ca Ziua Revoluției Române de la 1848 și Ziua Democrației Românești” (P)

Deputatul Vasile Cîtea: „Propunere legislativă pentru proclamarea zilei de 11 iunie ca Ziua Revoluției Române de la 1848 și Ziua Democrației Românești” (P)

14 dec. 2022, 12:38,
în Actualitate

Ca deputat în cadrul Parlamenului României și ca membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă care are rolul de a promova valorile noastre naționale, am votat în cadrul ultimei ședințe de plen propunerea legislativă pentru proclamarea zilei de 11 iunie  ca ,,ZIUA REVOLUȚIEI ROMÂNE DE LA 1848 și A DEMOCRȚIIE ROMÂNEȘTI”.

Acest vot se bazeaza pe idea promovării și recunoasterii evenimentelor istorice care au avut un rol important pentru crearea noastră ca și stat. Astfel putem spune că pentru noi Revoluția Română de la 1848 reprezintă o parte din procesul de afirmare a națiunii române și a conștiinței naționale, fiind și cea care a stat la baza creării statului român modern.

Ziua de 11 iunie nu a fost aleasă întâmplător pentru a sărbători Revoluția de la 1848 deoarece din punct de vedere istoric pe 11 iunie 1848, la București, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat ,,Proclamația de la Islaz”, cea care va reprezenta o nouă constituție.

Anul 1848 reprezintă un an revoluționar pentru istoria noastră și totodată un an în care democrația românească începe să prindă contur. Pe 14 iunie 1848 a fost adoptat tricolorul, ca steag național, pentru prima dată de către guvernul revoluționar. Totodată multe dintre evenimentele care s-au petrecut între 1848 și 1849 au avut un impact major atât pentru cetățenii din  Transilvania, fiind anii când le-au fost cu adevărat recunoscute drepturile de către partea maghiară, dar și anii când s-au făcut primii pași pentru afirmarea noastră ca națiune democratic. Și tot de atunci începe să fie apare treptat în rândul cetățenilor dorința de a realiza Marea Unire, ce are să se înfăptuiască  peste aproximativ 70 de ani mai tarziu.

Așadar prin adoptarea și propunerea zilei de 11 iunie ca zi de sărbătoare a Revoluției Române de la 1848 și a Democrației Românești  ne dorim să menținem proaspete în minte informațiile legate de evenimentele petrecute în acea perioadă prin diferite manifestări culturale, prin informarea sub diverse forme a societății și să le recunoaștem pe deplin meritele strămoșilor noștrii care au făcut posibilă Marea Unire, crearea unei Românii democratice și realizarea unei constituții care să reprezinte întru-totul drepturile cetățenilor statului român.

Comments are closed.

`
`