Actualitate

Guvernul ar vrea să investească 1,5 miliarde de euro în sistemul de irigații din România

Publicat: 03 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul ar vrea să investească 15 miliarde de euro în sistemul de irigații din România
Ar putea fi alocate 1,5 miliarde de euro în sistemul de irigaţii a României

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că în şedinţa de astăzi, 3 august, s-a aprobat propunerea privind modificarea programului naţional de reabilitare. În acest context, sistemul de irigaţii din România ar putea primi 1,5 miliarde de euro. Dan Carbunaru a precizat că această sumă reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul naţional până în anul 2027.

„Astăzi în ședința de Guvern a fost aprobată lista pentru amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, și modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii prinicpale de irigații din România în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027. Mai concret, cu această finanțare va crește viabilitatea economică a sistemelor de irigații, amenajându-se chiar sisteme noi, de la 101 la 189, ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare susprafața irigată a României la 2,6 milioane de hectare”, a declarat Dan Cărbunaru.

Dan Carbunaru
Programul naţional de reabilitare a infrastructurii de irigaţii prevede şi înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695.000 de hectare

Guvernul ar vrea să aloce 1,5 miliarde de euro în sistemul de irigaţii a României

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat în timpul conferinţei de presă de la sfârşitul şedinţei de Guvern, din data de 3 august, că Executivul ar vrea să aloce 1,5 miliarde de euro pentru sistemul de irigaţii din România. Dan Carbunaru a mai spus că programul naţional de reabilitare a infrastructurii de irigaţii prevede şi înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695.000 de hectare și creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89, inclusiv canalul Siret-Bărăgan, în prima sa etapă, la 156.

„Modificarea perioadei de implementare a planului național de irigații până la sfârșitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul Național Strategic, urmând ca să fie sprijinite investițiile și în infrastructura secundară de irigații, dar și investițiile în sisteme de irigații la nivelul fermei cu 500 de milioane de euro din bani europeni”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Purtătorul de cuvânt Dan Carbunaru a continuat, spunând şi că Ministerul Agriculturii își propune astfel ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de un sprijin financiar mai mare.

sistemul de irigaţii
Ministerul Agriculturii își propune astfel ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de un sprijin financiar mai mare

Petre Daea: „Eu nu stau să aștept după PNRR”

În acest context, și ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că nu va aştepta modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a putea face schimbări și investiţii în sistemul de irigaţii din România. Ministrul a precizat faptul că se bazează mai ales pe existența legilor şi fondurilor bugetare prevăzute în acest sens, dar și că va aborda acest subiect la Comisia Europeană împreună cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

„Obiectivul major pentru noi este acela de a face reţeaua principală de irigaţii cu banii statului pe care îi avem şi avem aprobat prin lege acest program şi în acelaşi timp avem şi obligativitatea de a-l realiza”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat că acum trebuie să executăm cât mai rapid lucrările de investiţii, nu să aşteptăm banii europeni.

„Pentru mine obiectivul imediat este acela de a folosi banii pe care îi avem şi de a executa lucrările de investiţii după un program pe care l-am stabilit, în aşa fel încât să nu pierdem timpul. Eu nu stau acum să aştept. Sigur că abordez această problemă, de aceea am şi avut o întâlnire şi săptămânal avem întâlnire cu ministrul Boloş, cu echipa de consilieri a domniei sale, în aşa fel încât să ne putem pregăti din punct de vedere tehnic şi pentru o discuţie la nivelul Comisiei Europene pentru a putea găsi şi căi de susţinere din sume prevenite de la Uniunea Europeană”, a adăugat oficialul MADR.

Cu toate acestea, miercuri, 3 august, Guvernul ar vrea să investească suma de 1,5 miliarde de euro în sistemul de irigații din România.

Adauga un comentariu