Prima pagină » Local » Partajul anului, în familia pușcăriașului Relu Fenechiu! Cum încearcă cei doi soți să își apere averea de executori! Liberalul a ascuns șpăgile, autoritățile se fac că nu văd
Partajul anului, în familia pușcăriașului Relu Fenechiu! Cum încearcă cei doi soți să își apere averea de executori! Liberalul a ascuns șpăgile, autoritățile se fac că nu văd

Partajul anului, în familia pușcăriașului Relu Fenechiu! Cum încearcă cei doi soți să își apere averea de executori! Liberalul a ascuns șpăgile, autoritățile se fac că nu văd

16 mai 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Judecătorii au luat recent o decizie în ceea ce se poate numi „partajul anului” la Iași, în familia pușcăriașului Relu Fenechiu. De asemenea, magistrații au dat publicității și motivarea care stă la baza sentinței emise. În fapt, cei doi soți nu fac altceva decât să țină cu dinții de avere, în timp ce autoritățile încearcă să recupereze prejudiciile constatate în două dosare penale

Magistrații au luat recent o decizie în ceea ce se poate intitula drept „partajul anului” la Iași. Totodată, judecătorii au dat publicității și motivarea sentinței în procesul în care cei doi soți țin cu dinții de averea lor.
Judecătoria Iași a încheiat procesul dintre fostul ministru al Transporturilor, pușcăriașul Relu Fenechiu, și soția lui, Mariana, instanța dispunând împărțirea averii familiei.

Astfel, Mariana Fenechiu s-a ales cu o vilă situată pe Aleea Teilor, imobil în valoare totală de 438.200 de euro. Totodată, pușcăriașul Relu Fenechiu a rămas cu un bolid BMW X6, în valoare de 36.449 de euro, și imobilele construcții edificate pe terenul de 2.000 mp de pe strada Fundac Socola. Totuși, soția fostului lider liberal trebuie să îi achite acestuia o sultă în valoare de 104.295 de euro în termen de trei luni de la data ramânerii definitive a sentinței. În plus, Mariana Fenechiu a fost obligată să plătească statului suma de 88.670,53 lei, iar Relu Fenechiu a fost pus să îi achite nevestei suma de 99.305,42 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Partajul, un mod de a scăpa de executori

Procesul de partaj al bunurilor comune, respectiv lichidarea regimului matrimonial a început pe 20 ianuarie 2016. Dosarul a fost inițiat de către Mariana Fenechiu, soția fostului pușcăriaș Relu Fenechiu.
Ea a cerut în instanță împărțirea bunurilor familiei Fenechiu. Mai apoi, executarea silită a lui Relu Fenechiu a fost suspendată, după ce lichidatorul care administrează firma prejudiciată în dosarul „Transformatorul” obținuse executarea silită a mai multor proprietăți și bunuri aparținând fostului lider liberal.

După ce un birou de executori judecătorești a obținut executarea silită împotriva familiei lui Fenechiu, membrii acesteia au intentat mai multe acțiuni. Una dintre aceste acțiuni este chiar cea intentată la începutul anului 2016 de către Mariana Fenechiu. Din acest motiv, judecătorii au suspendat punerea în practică a executării silite până la finalizarea cererii de partaj.

Magistrații au constatat că prejudiciul din dosarul „Transformatorul” se ridică la peste 5,5 milioane de lei și ar trebui recuperat în numele Servicii Energetice Moldova, iar cuantumul despăgubirilor din dosarul „Siveco” a fost calculat de către anchetatori la suma de 4.075.080 de lei.
Fostul lider liberal a fost condamnat în cele două dosare penale, el executând o parte din pedeapsa primită. Practic, toată această schemă a lui Relu Fenechiu nu înseamnă altceva decât faptul că liberalul vrea să-și protejeze șpăgile încasate cât a fost ministru. Reamintim, că Relu Fenechiu este politicianul din România care a recunoscut că a încasat cea mai mare șpagă, dovedită până acum, adică aproape 1 milion de euro.

Ce au spus judecătorii despre partajul anului la Iași

Judecătorii au constatat că obiectul partajului îl constituie bunurile comune dobândite în timpul căsătoriei, existente la data cererii de partaj.

„Potrivit dispozițiilor Noului Cod civil, bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților. Față de aceste dispoziții, calitatea de co-părtași a soților cu privire la bunurile comune este expres prevăzută de lege, excepție făcând exclusiv bunurile enumerate expres și limitativ, acestea din urmă fiind bunuri proprii ale fiecărui soț”, au spus magistrații.

Aceștia au mai menționat că, la atribuirea bunurilor comune, instanța are în vedere dispozițiile Codului de procedură civilă potrivit cărora, la formarea și atribuirea loturilor, instanța ține seama, după caz, și de acordul părților, mărimea cotei-părți ce se cuvine fiecăreia din masa bunurilor de împărțit, natura bunurilor, domiciliul și ocupația părților, faptul că unii dintre co-proprietari, înainte de a se cere împărțeala, au făcut construcții sau îmbunătățiri cu acordul celorlalți coproprietari sau altele asemenea.

„De asemenea, instanța reține că pârâtul Fenechiu Relu a fost obligat prin decizie penală la plata unei despăgubiri către intervenientul Servicii Energetice Moldova SA, astfel că atribuirea bunurilor nu trebuie făcută cu nesocotirea drepturilor și intereselor creditorului, aflat într-o situație de dificultate a recuperării creanței sale”, au subliniat judecătorii ieșeni.

Deocamdată, sentința nu a fost atacată, dar acest fapt nu este exclus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *