Actualitate

Petru Movilă, președintele PMP Iași, despre unirea comunelor cu marile orașe: „Este absolut necesară reorganizarea administrativ-teritorială a României”

Publicat: 19 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Petru Movilă președintele PMP Iași despre unirea comunelor cu marile orașe Este absolut necesară reorganizarea administrativ-teritorială a României
Petru Movilă, președintele PMP Iași

Petru Movilă, președintele PMP Iași, a vorbit despre unirea comunelor cu marile orase, „filosofie” lansată de Emil Boc. Acesta este de părere că reorganizarea administrativ-teritorială a României este absolut necesară, deoarece are ca scop principal satisfacerea nevoilor cetăţenilor de către administraţiile publice locale.

Este foarte important ca cetăţenii din mediul rural să aibă acces cât mai repede la ghişeele primăriei, la Consiliul Local, pentru a-şi rezolva problemele cât mai urgent, a adăugat Petru Movilă, președintele PMP Iași.

„Este absolut necesară reorganizarea administrativ-teritorială a României, având ca scop principal satisfacerea nevoilor cetăţenilor de către administraţiile publice locale. Reorganizarea trebuie să facă referire şi la dimensiunea comunelor. Aici trebuie să vedem clar care este numărul de locuitori pe care trebuie fiecare localitate să-l aibă, pentru a se vedea şi sumele ajunse la bugetul local din taxe şi impozite. Este foarte important că cetăţenii din mediul rural să aibă acces cât mai repede la ghişeele primăriei, la Consiliul Local, pentru a-şi rezolva problemele cât mai urgent. În plus, este necesară şi o altă filosofie pentru susţinerea proiectelor regionale.

La nivelul Regiunii de Nord- Este este important ca toate cele 6 judeţene să funcţioneze ca o singură echipă. Mă refer aici la susţinerea proiectelor precum Autostrada A8, Autostrada A7, pentru Spitalul Regional de Urgenţă, Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, pentru o reţea de alimentare cu gaze care să ajungă în toate localităţile. Trebuie să include şi un proiect pentru o cale ferată modernă Ungheni- Iasi- Timişoara, dar şi alte obiective importante.

Emil Boc a lansat filosofia ca localităţile să se unească, iar pentru acest lucru se pot organiza referendumuri locale, cu o prezenta de minim 30 la sută la urne.

Este important ca cei din Asociaţia Municipiilor din România să fie în acord cu Asociaţia Comunelor din România pentru o strategie comună. Toate aceste lucruri nu trebuie să ducă la funcţii sau recompense, ci la bunăstarea cetăţenilor şi a întreprinzătorilor privaţi. Au fost şi eşecuri legate de reorganizarea administrativ teritorială cum ar fi de exemplu, proiectul din perioada USL, obiectiv care nu a dus la nimic notabil. Ar fi trebui să se ajungă la un pachet de măsuri legislative ce trebuie să coduca la modificarea Constituţiei.

Este o idee bună dacă se realizează corect, însă numai pentru satisfacerea cetăţenilor. În caz contrar, vorbim de un simplu slogan electoral. Ţinta noastră este aceea de a avea în zona rurală localităţi cât mai bogate, bine gospodărite, unde primarul şi consiliul local să fie numai la dispoziţia cetăţenilor.”, a declarat Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Comments are closed.

Adauga un comentariu