Prima pagină » Local » Petru Movilă, președintele PMP Iași: Proiectul de lege adoptat care incriminează delictul de opinie pe motiv de apartenență politică
Petru Movilă, președintele PMP Iași: Proiectul de lege adoptat care incriminează delictul de opinie pe motiv de apartenență politică

Petru Movilă, președintele PMP Iași: Proiectul de lege adoptat care incriminează delictul de opinie pe motiv de apartenență politică

15 mart. 2022, 18:14,
BZI.ro, în Local

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică.  Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Dar un amendament introdus ulterior incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani.

Președintele PMP Iași, Petru Movilă, a postat o scrisoare deschisă pe contul său de Facebook, adresată președintelui Klaus Iohannis, prin care se cere ca legislativa adoptată ieri în Parlament, privind incriminarea instigării la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică să nu fie promulgată.

„Scrisoare deschisă către domnul Klaus Iohannis, Președintele României: Nu promulgați incriminarea instigării la ură pe motiv de apartenență politică! Populismul nu se combate prin cenzură, ci prin bună guvernare.PMP vă solicită să nu promulgați inițiativa legislativă scandaloasă adoptată ieri de Parlamentul României care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică.

Considerăm că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală a societății democratice în care trăim și că orice îngrădire a acesteia reprezintă un derapaj de la principiile pe care ni le-am asumat”, a transmis Petru Movilă.

În aceeași scrisoare deschisă, este precizat faptul că populismul și dezinformarea ar trebui combătute printr-o bună guvernare și nu prin îngrădire sau cenzură.

„Populismul și dezinformarea nu se combat prin îngrădiri, cenzură sau închisoare, ci prin puterea exemplului, prin bună guvernare, prin apărarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Suntem puternici atunci când nu ne temem de cei ce vor să deturneze sensul democrației și să sufoce libertatea de exprimare prin dezinformare. Suntem puternici atunci când suntem mai buni decât ei și luăm măsuri în beneficiul cetățenilor.

Pentru toate aceste motive, vă solicităm să retrimiteți la Parlament proiectul de lege adoptat care incriminează delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și îl pedepsește cu închisoare până la 3 ani”, a declarat Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Comments are closed.