Cu ocazia zilei de 24 ianuarie a Unirii Principatelor Române, a fost susținută o conferință de presă la care au participat președintele PMP, Eugen Tomac, și președintele PMP Iași, Petru Movilă. Au fost abordate o serie de subiecte de interes național cât și regional printre care problema Schenghen, ordonanța dată de Guvernul României pentru suprataxarea companiilor din energie și solicitarea președintelui PMP Iași, Petru Movilă, către Guvernul României și Ministerului Sănătății de a reevalua punctajul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară(IRMC) Iași
După evenimentele care au avut loc în ultimul timp și anume, faptul că România nu a fost primită în spațiul Schengen și că Ministerul Sănătății a scos de pe lista obiectivelor de investiții prin finanțare PNRR a IRMC Iași, cei doi lideri politici au abordat subiectele și au propus soluțiile pe care le au ca acestea să fie în continuare o prioritate pentru România și zona Moldovei.
PMP susține că România merită în Shengen
Președintele PMP România, Eugen Tomac, susține că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spațiul Schengen și că statul român are obligația să acționeze Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
„Mă aflu la Iași cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române, zi sărbatorită pe 24 ianuarie, și vreau să subliniez că toată opinia publică europeană este în continuare cu ochii spre poziția aberantă a executivului de la Viena. Ne înhamă și ministrul de interne, care este în campanie alectorală și duce mai departe acest mesaj în Bulgaria.
După poziția exprimată înainte de vizita în Bulgaria, care a susținut în continuare că va bloca extinderea spațiului Schengen, cred că lucrurile sunt cât se poate de clare. Evident că așteptăm cu mult interes Consiliul JAI din această săptămână de la Stockholm. Chiar dacă este informal, premierul Suediei și-a asumat să pună pe ordinea de zi acest subiect, ceea ce este extrem de important, însă observăm că la Viena poziția anti-românească și anti-bulgară, este la fel de vehementă.
În momentul de față este destul de clar că nu mai avem parte de un conflict politic, ci conflictul care se naște în momentul de față este de natură juridică. Pentru că legislația Schengen și tratatul spune foarte clar că un stat care îndeplinește criteriile poate adera la spațiul Schengen”, declară Eugen Tomac.
Liderul PMP susține că neprimirea României în spațiul Schngen nu are nicio legătură cu migrația.
„Nu se vorbește nici de migrație, nici de interpretări politice sau de abuz în interpretarea legii, ci se vorbește strict de criterii și de un vot care este o procedură prin care statele trebuie să accepte, dacă se extinde sau nu spatiul Shengen. Prin urmare, statul român are obligația, ca în cel mai scurt timp, să acționeze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Consiliul Uniunii Europene.
Este inacceptabil ca un singur organism european să îngrădească, de mai bine de 12 ani dreptul a 20 de milioane de cetățeni de a se bucura de toate privilegiile pe care le oferă piața unică europeană. Un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe să se apere cu instrumentele pe care le oferă Uniunea Europeana. România, conform evaluărilor Comisiei Europene și Consiliului European, îndeplinește criteriile de aderare încă din iunie 2010”, adaugă Eugen Tomac.
Președintele PMP cere demisia ministrului de Finanțe
Eugen Tomac cere demisia Ministrului de Finanțe pentru modul în care a transpus o directivă a Uniunii Europene de a suprataxa profiturile companiilor mari din energie. Acesta susține că ordonanța a fost un cadou făcut acestor companii de către statul roman și Guvernul României.
„Un alt subiect este legat de o decizie pe care noi am luat-o și am votat-o în octombrie 2022, cu privire la suprataxarea profiturilor companiilor din energie. Din cauza războiului, am avut întâi o scumpire a gazelor, apoi a energiei electrice, care au generat probleme în Uniunea Europeană, inclusiv în România.
Prin urmare, consider că modul în care Guvernul României a redactat această ordonanță privind suprataxarea profiturilor companiilor mari din energie, reprezintă una din cele mai mari tunuri date vreodată. Nu poate să mă convingă nimeni că cei care redactează ordonanțe la Ministerul de Finanțe nu au știut să transpună în legislația românească o directivă a Uniunii Europene.
Ministrul de Finanțe, pentru acest cadou oferit unor companii private, are obligația să-și prezinte demisia. Pe baza textului prevăzut în actul normativ, așa cum arată el, evident ca OMV va caștiga în instantă. Noi avem toate motivele să credem că această interpretare plină de erori, a fost din start concepută pentru a-i ajuta pe alții, nicidecum pe legiuitorul român”, declara Eugen Tomac.
Președintele PMP Iași cere reevaluarea punctajului pentru IRMC Iași
După scoterea IRMC de pe lista obiectivelor de investiții prin finanțare PNRR, Consiliul Județean Iași, în frunte cu Costel Alexe, și președintele PMP Iași și actual city manager al Iașului, Petru Movilă, cer Guvernului României și Ministerului Sănătății să reevalueze punctajul IRMC Iași și punerea acestuia înapoi pe lista investițiilor majore ale României.
„Una dintre marile probleme ale Iașului este construcția IRMC. Regiunea de Nord-Est, care are în acest moment un Institut de Boli Cardiovasculare, deservește o populație de 8,5 milioane de locuitori, are arondat un pat de spital la 40000 de locuitori, pe când în restul regiunilor din România, are un pat de spital pentru boli cardiovasculare la 13000 locuitori.
Este foarte important ca cei care ajung la Iași astăzi sau mâine, în frunte cu prim-ministrul Ciucă și Ciolacu și alți decidenți politici, să reanalizeze solicitarea Consiliului Județean Iași astfel încât, IRMC să fie finanțat integral prin PNRR. Este o necesitate pentru Iași și pentru Moldova”, declară Petru Movilă.
Liderul ieșean al PMP a mai cerut, alături de președintele PMP, Eugen Tomac, și demisia ministrului de finanțe pentru modul în care a redactat ordonanța de urgență cu privire la taxarea profitului marilor companii din energie.
Cei doi lideri politici au abordat cele mai sensibile teme și cele mai mari probleme pentru România la ora actuală. În perioada următoare vom vedea măsuri concrete pentru integrarea României în spațiul Schengen, reevaluarea puctajului IRMC Iași, pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit și de ce nu, demisia ministrului de finanțe.