Cât credeți că ne ia, în România, să îndeplinim un proiect, chiar dacă avem funcție de conducere și rol cât de cât decizional? Vă spun eu, cinci ani. Cinci ani de discuții, de contre politice și nicio finalitate. Despre România educată s-a reînceput ieri discuția, după ce, proiectul a fost aprobat în mod oficial de către Guvern, printr-un memorandum.
De remarcat că Raportul prezintă, ca elemente de noutate, testări sau proceduri care există deja de 10 ani, introduse prin Legea educației Miclea-Funeriu. Printre ele: evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și portofoliul educațional.
Cu toții sperăm să avem o „Românie Educată” cât mai curând, Klaus Iohannis și-a asumat ieri proiectul său de suflet cel cu care se mândrea drept fiind temelia mandatului său. L-a avut alături pe premierul Cîțu, fericit că el este executanul unui proiect amânat. Stan și Bran.
Ei au anunțat țintele pe termen lung. Dragi români, anul 2030 va găsi o României cu mai mulți absolvenți, cu mai puțini analfabeți și cu mai mulți tineri capabili să se încadreze în noua piață a muncii.
Tot sub România Educată, președintele vrea și transformarea Bacalaureatului. Unul unic pentru toți elevii, indiferent de profilul liceului la care studiază. Un examen de gândire analitică, nu de transcris comentarii, iar copiii de până la clasa a patra vor avea parte de evaluare națională în fiecare an.
Realitatea în teren este simplă și observată chiar și de „analfabeții funcționali” de care zice Iohannis că vrea să scape. În cinci ani ne-au plecat valori care au spus că educația în România este săracă.
În cinci ani am școlit medici care profesează în străinătate.
În cinci ani inginerii care ar fi pus România pe harta lumii au realizat proiecte pentru cei care nu vorbesc româna.
În cinci ani am schimbat miniștri în educație, am lăsat 10-iștii sa plece doar cu o diplomă și o premiere, ne-am plâns de abandon școlar, de rata mică de absolvire a Bacalaureatului, de tineri care și-au ales greșit meseria și de proiecte care ne aduceazu zâmbetul pe buze când le vedeam pe foaie și lacrimi în ochi când realizam că doar condeiul ne-a bucurat, nu și palparea promisiunilor.
Vă pierdeți din credibilitate și vă legați de Legea Nr. 1 din România: Legea Educației.
România educată pleacă de la voi, dragi guvernanți și e paradoxal cum fix un profesor care ne conduce țara nu știe să facă un proiect rapid și sigur așa cum au reușit unii protestatari să demită și să alunge oameni peste noapte.
De când educația a devenit utopie?
De când ne ia mii de zile și milioane de ore să ducem spre aprobare un proiect care ține de viitorul acestei țări?
România educată putea împlini acum 5 ani de reușită iar noi abia acum încercam să o botezăm.
Teatrală ziua de 14 iulie 2021 atunci când Klaus Iohannis și Florin Cîțu se afișează în postura de salvatori. Ca să poți salva ceva trebuie sa te salvezi pe tine.
Ca să poți salva ceva trebuie să înțelegi pe cine vrei să salvezi!
Ca să vezi cât potențial uman există în România trebuie să stai de vorba cu mințile luminate și poate, așa te educi și tu.
Educația este Biblia țării noastre. Păcat că „Profesorul” nr.1 din stat nu a citit-o.
Deputat de Iași,
Vasile Cîtea