Actualitate

Vicelider al deputaților PSD: „Austria se cere afară din Schengen!” (P)

Publicat: 21 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vicelider al deputaților PSD Austria se cere afară din Schengen P
Deputatul Silviu Macovei

Ultimele declarații ale lui Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, cum că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, au stârnit, din nou, revolta politicienilor români! Viceliderul parlamentarilor PSD din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei, spune răspicat că s-a săturat de „mofturile și fițele cu iz rusesc” ale actualului guvern de la Viena.

„Personal m-am săturat complet de mofturile și fițele cu iz rusesc ale cancelarului Nehammer și a cabinetului ce îl conduce! De luni de zile auzim aceeași placă răsuflată că ne refuză în Schengen fiindcă spațiul de liberă circulație nu funcționează. Toate țările Uniunii Europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, toți liderii europeni le spun austriecilor că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile, cei de la Viena „nu și nu”. Este absolut ireal ce fac austriecii din Uniunea Europeană!”, a declarat deputatul Silviu Macovei.

În acest context, viceliderul Silviu Macovei consideră că România ar trebui să aibă o poziție radicală și fermă la consiliul JAI din 5 decembrie unde se pare că subiectul aderării la Schengen va fi pus (din nou!) în discuție.

„La următorul consiliu JAI, lucrurile trebuie tranșate ferm: ori intrăm în Schengen imediat și fără condiționalități, ori reprezentantul României ar trebui să propună ieșirea Austriei din spațiul de liberă circulație Schengen. Oricum, cabinetul Nehammer se plânge constant că Schengen nu funcționează și, folosind drept argument această exagerare, Austria deja s-a scos singură de facto din Schengen! Să nu uităm că Austria a introdus controale la granițe în interiorul Schengen cu Ungaria (aprilie 2023) și apoi cu Germania, Cehia și Slovacia (octombrie 2023). Italia a anunțat deja în septembrie acest an că dă în judecată Austria pentru blocajele la granița comună, transportatorii rutieri italieni suferind pierderi de sute de milioane de euro. Păi, despre ce mai vorbim? Austria se cere, practic, afară din Schengen!”, a comentat Silviu Macovei.

Conform parlamentarului român, legislația europeană nu a prevăzut o situație atât de absurdă și, prin urmare, nu este foarte clar cum poate fi scoasă o țară din Schengen. Mai mult, nu este prevăzută nici procedura prin care o țară, precum Austria spre exemplu, poate să se retragă voluntar din spațiul Schengen. De aceea, Silviu Macovei propune ca, în cazul unui refuz (al șaptelea!) al Austriei, România să propună formal invitarea Austriei afară din Schengen! Nu este pentru prima oară când mulți analiști politici pun refuzul cabinetului Nehammer pe seama relațiilor strânse cu Federația Rusă, Austria fiind acuzată că găzduiește pe teritoriul său agenți ruși ai FSB. Mai mult, legăturile Austriei cu Rusia se pare că sunt condiționate de aprovizionarea cu gaze rusești, o dovadă a „disperării” austriecilor fiind și presiunea pe care OMV o pune pe România pentru a le permite să vândă gazele din Marea Neagră oricărui client (lucru refuzat categoric de premierul Marcel Ciolacu!).

Comments are closed.

Adauga un comentariu