Eveniment-Social

Primaria Pascani, sufocata de facturi neachitate

Publicat: 13 feb. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primaria Pascani sufocata de facturi neachitate
1

Zilnic, la Primaria Pascani vin facturi restante de plata de anul trecut. Actualul primar, Dumitru Pantazi, se plange de faptul ca sunt societati care au dat Primaria in judecata de cativa ani si ca nimeni nu a facut nimic pentru a apara interesele administrative. Acum, au venit decizii judecatoresti care cer ordonatorului de credite sa achite din datorii, in caz contrar existand riscul sa se blocheze conturile. Edilul sef a pornit o ancheta administrativa vizavi de modul in care au fost aparate interesele administratiei locale. Un exemplu este un contract incheiat in anul 2008 pentru un site al primariei care, spune primarul, nu a fost folosit. „Nu s-a intreprins nimic pentru rezilierea contractului. S-a ajuns in instanta. Din partea Primariei nu a fost prezent nimeni sa sustina cauza Primariei si ne-am trezit acum doua luni de zile cu un titlu executoriu pe un miliard si 400 milioane lei vechi. Am dispus aceasta ancheta administrativa si nu am primit niciun raspuns. Sa vedem cine se face vinovat de acest debit. Vreau sa clarific aceasta situatie”, a declarat primarul Dumitru Pantazi.

Compartimentul juridic din Primarie doarme

In mod normal, cei de la Compartimentul juridic din cadrul Primariei ar trebui sa se ocupe de procesele in care este implicata institutia. Insa nimeni nu pare sa se fi interesat de acest lucru. Secretarul Primariei, juristul Mircea Zuzan, a fost intrebat de reporterii BZI, in urma cu cateva saptamani, despre actiunile judecatoresti din Primarie, dar raspunsul a fost vag, fiind relatate doar doua sau trei cazuri.
In cazul in care nu se respecta hotararea judecatoreasca sau nu se merge in instanta cu privire la plata acestei sume, atunci se risca blocarea conturilor.  
„Eu am solicitat urgent sa se deschida actiune in instanta, pentru ca nu mi se pare normal, daca nu s-a prestat un serviciu, sa fie platite aceste facturi. Vreau in primul rand sa vad cine se face vinovat de acest aspect. S-a derulat o actiune fara sa fie urmarita de cineva. Sau de cei care trebuiau sa urmareasca aceste nereguli. La acest site nu a fost o licitatie. A fost un contract incheiat in mai 2008, pe o suma de 600 lei pe luna. De atunci si pana azi nu s-a platit. Cu penalitati si majorari s-a ajuns la peste un miliard de plata”, a mai spus primarul Pantazi.

Magarii cu banii publici

Nu este primul caz de acest gen la Primarie. Edilii au precizat faptul ca mai sunt astfel de cazuri cu titlu executoriu. „Recent, a ajuns la mine o alta suma restanta de 300 milioane de lei, de la E.ON. Nu s-a achitat in perioada stabilita, prin contract, factura si a ajuns la mine acest titlu. Au venit multi furnizori si prestatori de servicii care nu au nici contracte, nici note de comanda si pretind ca au de incasat de la Primarie miliarde de lei, cum ar fi o societate de flori, iluminat ornamental pentru sarbatori de iarna, firma de la strandul municipal si tot asa. Unde nu avem contracte, nu le luam in considerare debitele. In decembrie am inceput ancheta administrativa si urmeaza sa primesc raspunsul, iar cei vinovati vor fi trasi la raspundere”, a incheiat primarul. Datoria publica poate fi cu greu estimata, atata timp cat vin din anii anteriori facturi restante de la diferite firme.

Adauga un comentariu