Eveniment-Social

Vremuri grele pentru finantele iesene

Publicat: 26 sept. 2003
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vremuri grele pentru finantele iesene
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:42154;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Pana in acest moment, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi a adus la bugetul de stat 3.637 miliarde lei •Victorel Lupu considera ca activitatea Directiei pe care o conduce nu este satisfacatoare, din cauza dificultatii recuperarii datoriilor de la unii agenti economici

Din punctul de vedere al directorului Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi (DGFPJ), Victorel Lupu, activitatea institutiei pe care o conduce nu este satisfacatoare, din cauza datoriilor imense pe care marii agenti economici nu se grabesc sa le achite. Ca o consolare insa, Victorel Lupu a declarat ca la bugetul statului au intrat, in perioada primelor opt luni ale anului 2003, cu 18,5 miliarde lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2002. Conform statisticii prezentate de Victorel Lupu, valoarea totala a datoriilor incasate pana la data de 31 august 2003 de catre DGFPJ Iasi este de 3.637,5 miliarde lei. Dintre acestea, 1.193 de miliarde reprezinta debite si dobanzi care urmeaza a fi scazute. O parte dintre aceste datorii reprezinta scutiri si reduceri dobanzi, precum si penalizari intarzieri, conform Ordonantei 40/2002, ce au valoare de 285,5 miliarde, iar cealalta parte o reprezinta scutiri si reduceri debite la dobanzi pentru unitatile agricole, efectuate conform Legii 254/2002, cu valoare de 256.3 miliarde lei. Din cele 193 de sechestre realizate de catre DGFPJ Iasi, bugetul de stat a recuperat 57 miliarde lei. Un miliard de lei a revenit din vanzari de terenuri, iar 5 miliarde lei au provenit de la vanzarea unui spatiu comercial apartinand SC Agromec SA.

Scuze

Din punctul de vedere al lui Victorel Lupu, factorul principal care sta la baza ritmului lent de recuperare a datoriilor pentru bugetul de stat este lipsa disponibilitatilor banesti a marilor agenti economici. „Acestia pun pe primul plan plata salariilor, urmand apoi realizarea planului de investiti, plata furnizorilor, a bancilor si de abia dupa toate acestea se pune problema platii datoriilor la stat. Pe langa acest impediment, mai e si faptul ca bancile nu ne ajuta deloc. Popririle sunt de obicei neonorate, iar procedura juridica este deosebit de greoaie”, s-a plans Victorel Lupu. Acesta a mai declarat ca activitatea slaba a finantelor iesene este determinata si de imposibilitatea valorificarii bunurilor sechestrate. „Bunurile sechestrate nu sunt atractive. Starea lor de uzura fizica si morala este foarte mare, iar valoarea lor este cu mult sub valoarea reala de piata pe care o pretindem”, a conchis Victorel Lupu. Directorul DGFPJ Iasi a mai precizat ca se incearca valorificarea averilor unor agenti economici, care au acumulat datorii foarte mari la bugetul de stat. „Ceea ce ne impiedica in valorificarea imediata este procedura juridica de lunga durata”, a conchis Victorel Lupu.
Gabi COHUT

Adauga un comentariu