O anumită categorie de angajați poate primi 1.500 de lei de la stat – cu o condiție, însă. Angajații trebuie să renunțe la concediul de creștere al copilului și să revină la job, asta daca doresc să primească banii acordați de stat. Și trebuie să facă asta la doar câteva luni de la apariția copilului în familie.
Stimulentul de inserție se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare şi ale normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, părintele trebuie să revină la job în primele șase luni de la nașterea copilului.
Cei 1.500 de lei se vor acorda la data la care părintele reia activitatea profesională, dată care va coincide cu încetarea plății indemnizației pentru creșterea copilului. De această sumă beneficiază persoanele care îndeplinesc condițiile de acordare a indemnizației de creştere a copilului, persoanele care au realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, ori s-au aflat în perioade asimilate, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, a datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela) şi realizează venituri supuse impozitului pe venit până la vârsta de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Guvernul va aproba creșterea voluntară a salariilor, cu 200 de lei, a salariului minim
Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de pe 17 mai, cadrul legal pentru implementarea măsurii prevăzută în pachetul „Sprijin pentru România”, în baza căreia angajatorii pot majora în mod voluntar nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2.550 lei la 2.750 lei, pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractelor individuale de muncă.
„În vederea implementării măsurii ‘200 de lei în plus pentru salariul minim (creştere voluntară scutită de taxe)’, parte a pachetului de măsuri ‘Sprijin pentru România’, beneficiarii acesteia fiind persoanele fizice cu salariul minim, cu scopul de a combate consecinţele sociale negative generate de creşterea preţurilor, se propune, prin derogare de la prevederile Titlului IV si V din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii a unei sume de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, în cazul creşterii voluntare a salariului de bază, prevăzut în contractul individual de muncă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.