“Unirea” își caută poveștile
La început de zi de mare sărbătoare a românilor de pretutindeni, la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, am pășit pe urmele înaintașilor noștri. Din arhiva celei mai vechi școli din Pașcani am scos la lumină, după multă vreme, registre matricole vechi de 127 de ani, din perioada Școlii Primare Urbane Mixte a C.F.R, Pașcani.
Elevii noștri au călătorit în timp, au fost curioși și impresionați pe măsură ce răsfoiau primele documente înregistrate la nivelul școlii. Toate acestea pentru a înțelege cum era școala acum un secol, cine erau elevii primei școli din târgul cu meseriași la prima cale ferată din Moldova, sau de unde au venit elevii la prima Școală de ucenici CFR Pașcani, în 1920, după Marea Unire.
Arc peste timp în marmura memoriei
Pentru Colegiul “Unirea”, 2020 este anul Centenarului.
Începând de astăzi, o placă de marmură amplasată pe fațada școlii, ne va aminti mereu, nouă și generațiilor viitoare, de o frumoasă tradiție în educație:
”100 de ani de tradiție și performanță în educație. Recunoștință comunității, fondatorilor, profesorilor și elevilor acestei școli!”
Este un gest de recunoaştere a meritelor acestei școli, dar, mai mult decât atât, înseamnă recuperarea memoriei unor oameni care au făcut istorie locală, prin înființarea în 1920 a primei Școli de ucenici CFR, cu elevi de la Școala Primară Urbană Mixtă a C.F.R. care funcționa de peste un sfert de secol, în comunitatea pășcăneană.
Arcul peste timp la „Unirea”este onorat și scris culitere de aur în marmură. Evoluția școlii noastre este realmente colosală. De la ucenicii CFR de acum un secol, la specialiști în tehnica de calcul digitală, robotică, Computer Aided Design – CAD sau Servicii – Economic și Comerț.
De la prima Școală de ucenici, la singura Școală Europeană (MEC, 2019) și The Entrepreneurial School (Comisia Europeană, JAYE, Helsinki, 2019) din oraș.
Aceste mărturii crestate de noi, astăzi, se vor transforma, începând de mâine, într-o nouă pagină de istorie pentru Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani. Mândria, însă, e a noastră pentru că reușim, cu fiecare zi mai mult, să unim un trecut cu un prezent și să contribuim la evoluția firească a unui plan atât de optimist conturat acum 100 de ani.
Un nou început european: “Be entrepreneurial!”
Astăzi, 1 decembrie 2020, marcăm și debutul activităților unui nou proiect de antreprenoriat pentru tineri. Inaugurăm așadar site-ul proiectului Erasmus+ VET “Fii Antreprenorial! Fii Practic, nu Abandona!” (1 decembrie 2020 – 31 mai 2022), care face parte din acțiunea cheie 1 (KA1) a Programului Erasmus+, domeniul Mobilitate în scopul educației și formării profesionale (VET), aprobat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), număr de referință 2020-1-RO01-KA102-079349.
În contextul unei zile remarcabile din viața colegiului nostru, putem da startul noilor începuturi, a proiectelor, a planurilor frumoase de viitor, pentru ca povestea „Unirea” să nu se termine niciodată!
La mulți ani, foști și actuali dascăli ai Colegiului „Unirea”! La mulți ani, elevi și absolvenți ai acestei școli în zidurile căreia istoria e vie! La mulți ani, români de pretutindeni, oriunde v-ați afla!