Actualitate

1 din 3 copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Ministrul Raluca Turcan: „Dificultăţile copiilor separaţi de părinţi s-au adâncit”

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
1 din 3 copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Ministrul Raluca Turcan Dificultăţile copiilor separaţi de părinţi s-au adâncit
18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat, iar 68% au unul dintre părinţi în afară

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a discutat de una dintre cele mai mari probleme ale României. Oficialul a anunţat faptul că 1 din 3 copii are cel puţin un părinte la muncă în străinătate. De asemenea, Turcan a precizat, din păcate, că sunt extrem de multe cazuri în care ambii părinţi sunt plecaţi. Ministrul a menţionat că „dificultăţile copiilor separaţi de părinţi s-au adâncit” în perioada pandemiei Covid-19 şi susţine că cei rămaşi acasă trebuie ajutaţi nu doar primind sprijin psihologic.

„Pandemia a accentuat gradul de excluziune, de vulnerabilitate a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Dacă ne uităm la distribuţia pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vom vedea că comunităţile cele mai mari se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem, de fapt, un fenomen social. Sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor, de fapt, a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri”, a transmis Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Raluca Turcan: „Cifrele sunt îngrijorătoare”

Conform datelor statistice, 18 procente dintre copii au ambii părinţi plecaţi la munca în străinătate, 14% au unicul părinte plecat, iar 68% au unul dintre părinţi în afară.

„Cifrele sunt îngrijorătoare. 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% au un singur părinte plecat a muncă în străinătate. Aşadar, unu din trei copii a rămas practic complet fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici cred că trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora. O parte au fost deja propuse de Administraţia Prezidenţială şi cu o parte vom veni şi noi, ca Minister al Mucii, mai ales că radiografierea persoanelor vulnerabile a reprezentat o prioritate a mandatului meu de ministru”, a declarat Raluca Turcan, marţi, în cadrul conferinţei „Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – importanţa educaţiei parentale şi a serviciilor de suport”, organizată de „Salvaţi Copiii“, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministrul Muncii: „Copiii au nevoie de sprijin pe mai multe planuri”

Raluca Turcan a spus astăzi, 18 mai 2021, faptul că este necesar ca aceşti copii să beneficieze de sprijin pe mai multe planuri, nu doar pe partea psihologică, întrucât ei „reprezintă o componentă extrem de vulnerabilă a societăţii”. Ministrul a detaliat că nu toţi copiii cu părinţi plecaţi la muncă afară din ţară sunt beneficiari de ajutor social, pentru că sunt cazuri în care familiile în care au rămas primesc bani de la cei plecaţi, „însă ei sunt în comunităţi vulnerabile şi în jurul lor se dezvoltă sărăcia”.

„Aceşti copii nu au nevoie doar de sprijin psihologic ci trebuie realmente îndrumaţi să găsească o cale în viaţă. (…) Binele pentru aceşti copii se construieşte atunci când contribuim cu toţii la el. Cred cu tărie că parteneriatul dintre autorităţile centrale, autorităţile locale şi societatea civilă este singurul care poate să ajungă în segmentele de nişă pentru persoanele vulnerabile. Statul nu poate s-i atingă pe toţi cei vulnerabili, nu are nici capacitatea, nu are nici ştiinţa (…) şi de aceea parteneriatele cu cei care reprezintă exemple de bună practică sunt cele care pot să ne ducă acolo unde exisă cea mai mare vulnerabilitate”, a mai afirmat ministrul.

Aceasta a dat organizaţia „Salvaţi Copiii” drept exemplu de implicare în astfel de probleme.

Potrivit ministrului, copiii din familii monoparentale şi cei din familii cu foarte mulţi copii sunt cei mai expuşi riscului.

Ministrul a ţinut să precizeze că „nu vorbim de o cauză pierdută”, cea a copiilor aflaţi în astfel de situaţi dificile, ea arătând există numeroase proiecte pentru remedierea situaţiei – unele definite deja în Programul Operaţional Incluziune şi demnitate socială, altele la care se lucrează.

Fenomenul “copiilor singuri acasă“ este o prioritate a Agendei 2030 prin obiectivul de dezvoltare 10.

Adauga un comentariu