Prima pagină » Magazin » 10 lucruri pe care probabil nu le știai despre Ucraina

10 lucruri pe care probabil nu le știai despre Ucraina

02 mart. 2022, 00:06,
în Magazin

Ucraina a suferit pierderi grele în conflictul său de opt ani cu rebelii susținuți de ruși din estul separatist.

Sunt mulți oameni care probabil știu care este steagul Ucrainei și ce se întâmplă în conflictul cu Rusia, însă nu au aflat și alte lucruri care sunt cu adevărat surprinzătoare despre aceasta țară.

Ucraina a suferit pierderi grele în conflictul său de opt ani cu rebelii susținuți de ruși din estul separatist. Pe lângă toate acestea, Ucraina este o țară cunoscută pentru peisajul său frumos și divers, cultura și tradiția bine conservată, femeile frumoase și un teribil dezastru nuclear. Așadar, iată câteva fapte interesante care fac Ucraina atât de specială!

1. Cea mai mare țară din Europa

Dacă nu includem Rusia, care se află atât în Asia, cât și în Europa, Ucraina este cea mai mare țară din Europa ca suprafață. Suprafața totală a Ucrainei este de 603,55 km pătrați. În timp ce Ucraina este cea mai mare țară din Europa ca suprafață, nu este mare în ceea ce privește populația. Cu o populație de aproximativ 43 de milioane de oameni, este mai mică decât populația Germaniei și Franței.

harta ucraina

Suprafața totală a Ucrainei este de 603,55 km pătrați

2. Ucraina deține șapte situri din patrimoniul mondial

Ucraina găzduiește șapte situri protejate de Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, acestea fiind, de asemenea, printre cele mai bune locuri de vizitat din Ucraina. Printre acestea se numără Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și centrul istoric al orașului Lviv, bisericile unice de lemn din Carpați și pădurile de fagi care le înconjoară. Iată o listă a uimitoarelor locuri protejate pe care trebuie să le vizitezi în timpul vacanțelor tale în Ucraina.

Kiev

Ucraina deține șapte situri din patrimoniul mondial

3. Costumul național al Ucrainei este Vyshyvanka

Vyshyvanka este numele costumului național al Ucrainei. Aceasta se diferențiază de altele datorită lucrărilor sale de broderie care prezintă broderie ucraineană. Vyshyvanka este o cămașă albă simplă din in și decorată cu broderii florale sau ornamentale cusute manual. Iar specialitatea costumului este că este purtat atât de bărbați, cât și de femei.

costum traditional ucraineni

Vyshyvanka este numele costumului național al Ucrainei

4. Casa multor „orașe fantomă”

Cel mai mortal dezastru nuclear din toate timpurile, dezastrul de la Cernobîl, a avut loc în Ucraina. Locul unde s-a produs acest dezastru și împrejurimile sale sunt situate în nordul Ucrainei și fac parte din Zona de excludere a Cernobîlului, stabilită de URSS la scurt timp după accidentul din 1986. În cadrul zonelor se află o serie de orașe abandonate, în special Pripyat, care atrag interes din întreaga lume. Sunt disponibile tururi ale zonei, inclusiv centrala electrică, pe riscul călătorului.

oras abandonat

În cadrul zonelor se află o serie de orașe abandonate, în special Pripyat

5. Faimosul „Tunel al iubirii” este în Ucraina

Tunelul Iubirii este o linie de cale ferată semi-abandonată din Klaven, nord-vestul Ucrainei, remarcat ca fiind cel mai romantic loc de pe pământ. Acest încântător tunel natural de tren este înconjurat de arcade verzi formate din copaci de ambele părți ale liniei de cale ferată cu o singură cale. Cadrul său romantic atrage multe cupluri în acest loc. Potrivit legendelor locale, cuplurile care vizitează locul vor avea dorințele îndeplinite.

tunelul dragostei

Cadrul său romantic atrage multe cupluri în acest loc

6. Cea mai adâncă stație de metrou din lume

Cea mai adâncă stație de metrou din lume este stația Arsenalna de pe linia Sviatoshynsko – Brovarska situată în Kiev – capitala Ucrainei. Această stație de metrou a fost deschisă pe 6 noiembrie 1960, ca parte a primei etape a metroului Kiev construit și proiectat de Uniunea Sovietică. Cea mai adâncă stație de metrou este stația Arsenalna a metroului Kyiv, situată la o adâncime de 105,5 metri.

statie metrou

Cea mai adâncă stație de metrou din lume este stația Arsenalna

7. Locul în care a fost inventată lampa cu gaz

Lampa cu gaz inventată de doi farmaciști din Lviv – Jan Zeh și Ignacy Łukasiewicz în 1853 este una dintre aceste invenții inovatoare. Inventată de un farmacist local într-un magazin numit La Steaua de Aur, astăzi realizarea este amintită de o cafenea numită Gasova L’ampa găsită în aceeași clădire.

Lampa cu gaz inventată de doi farmaciști din Lviv

8. Cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din lume

Ucraina este cel mai mare producător mondial de semințe de floarea soarelui, urmată îndeaproape de Rusia. SUA este al 10-lea producător mondial de semințe de floarea soarelui, majoritatea fiind cultivate în Dakota de Sud și Dakota de Nord. Se estimează că dimensiunea totală a terenurilor agricole cu floarea-soarelui din Ucraina ar putea acoperi întregul teritoriu al Sloveniei.

camp floarea soarelui

Ucraina este cel mai mare producător mondial de semințe de floarea soarelui

9. „Coșul Europei”

Suprafețele vaste de teren arabil din Ucraina, cu sol negru fertil, au făcut din aceasta un loc ideal pentru cultivarea grâului și a altor culturi alimentare. Ca atare, a fost supranumit „Coșul de pâine al Europei”. În prezent, Ucraina continuă să fie unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume.

camp grau

În prezent, Ucraina continuă să fie unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume

10. Cea mai grea aeronavă vreodată

An-225 este cea mai grea aeronavă construită vreodată, cu o greutate maximă la decolare de 710 tone. Acesta deține recordul pentru încărcătura utilă totală transportată cu aer la 559.580 de lire sterline, precum și pentru încărcătura utilă transportată prin aer cu un singur articol la 418.830 de lire sterline. Antonov An-225 Mriya a fost construit în Kiev, Ucraina, când încă făcea parte din Uniunea Sovietică. De asemenea, are cea mai mare anvergură a aripilor dintre orice aeronavă funcțională.

AN-225

An-225 este cea mai grea aeronavă construită vreodată, cu o greutate maximă la decolare de 710 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`