National

10 restricții și libertăți. Ce schimbări apar în viața noastră după 15 mai

Publicat: 29 apr. 2020

Pe 15 mai, odată cu încheierea stării de urgență, nu vom reveni la normalitate, pentru că vor fi menținute în continuare mai multe restricții.

Nu o sa mai fie nevoie de declarație pe propria răspundere

În contextul stării de urgență, românii sunt obligați să aibă asupra loc o declarație pe propria răspundere. Prima măsură care se va lua după 15 mai va fi eliminarea declarației pe propria răspundere.

Regula grupului de trei persoane

O perioadă de timp, regula de a merge pe stradă într-un grup de maximum trei persoane rămâne în vigoare și după 15 mai. „Nu vom putea să ne întâlnim decât maxim 3, nu vom putea merge la restaurante, nu vom putea ieşi din localităţi decât dacă avem un motiv întemeiat”, a declarat Klaus Iohannis.

Mall-urile rămân închise

Klaus Iohannis a declarat că mall-urile rămân închise după 15 mai. Deschiderea acestora nu reprezintă o prioritate pentru autorități. „Nu vom putea ieși la Mall sau restaurant și nici să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv real si serios”, a spus Președintele României.

Masca va fi obligatorie

Președintele României a anunțat că, după ieșirea din starea de urgență, începând cu data de 15 mai, cetățenii vor fi obligați să poarte mască în spațiile publice închise, dar și în transportul în comun.

Meciurile de fotbal se vor ține fără spectatori

Meciurile de fotbal din Liga 1 se vor juca fără spectatori, iar pe stadion vor avea acces un număr limitat de persoane, în general persoane din staff-ul echipelor, jurnliștii și jucătorii. „Dacă se vor relua competițiile sportive mai mult ca sigur vor fi fără spectatori. Relaxarea măsurilor se va face graduală, din 15 mai ceva, din 1 iunie altceva și tot așa”, a declarat Klaus Iohannis.

Școli închise până în toamnă

Autoritățile au luat decizia de a nu redeschide instituțiile de învățământ: școli, creșe, grădinițe,licee și universități până la sfârșitul anului școlar. Între 2 iunie și 12 iunie elevii din clasele terminale pot reveni în bănci pentru a se pregăti de Bacalaureat și Evaluare Națională. Examenele naționale vor fi susținute conform calendarelor deja stabilite, dar cu respectarea regulilor stricte de distanțare socială.

Barurile și restaurantele rămân închise

Proprietarii restaurantelor fac un apel disperat la Guvern să permită redeschiderea micilor afaceri din domeniul Horeca și promit că, în schimb, vor respecta regulile de distanțare socială. Barurile și restaurantele rămân închise.

Fără concerte și alte festivități

Concertele s-ar putea să nu mai aibă loc o bună perioadă de timp. Foarte mulți artiști și trupe și-au anulat evenimentele din următoarele luni.

S-ar putea redeschide parcurile

Este posibil ca parcurile să fie redeschise, însă cu condiția ca situația să și permită o astfel de măsură de relaxare. În schimb, locurile de joacă din interiorul parcurilor ar putea să rămână în continuare închise.

Raed Arafat: „Nu vă faceți planuri de vacanță”

Autoritățile ne sfătuiesc să renunțăm la vacanțele programate pentru perioada verii deoarece riscul de a ne îmbolnăvi de CoVid-19 este încă foarte mare. „În primul rând, depinde unde vrea omul să-și facă concediul. Și, indiferent unde vrea să meargă, aș fi rezervat, aș zice să aștepte. Trebuie văzută evoluția bolii, este devreme acum să vorbim”, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu