Actualitate

180.000 doze de vaccin anti-Covid-19 şi materiale sanitare, transportate din România în Tunisia

Publicat: 09 aug. 2021
autorități care transporta doze de vaccin
România se alătură eforturilor europene şi internaţionale de a sprijini Tunisia în lupta cu virusul SARS-CoV-2

O aeronavă de tip C-27J Spartan a Forţelor Aeriene din România va asigura transportul în Tunisia a nu mai puțin de 180.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Astra Zeneca, teste antigen precum şi materiale sanitare, pentru gestionarea pandemiei în această ţară.

Așadar, România se alătură eforturilor europene şi internaţionale de a sprijini Tunisia în lupta cu virusul SARS-CoV2, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Dozele de vaccin vor fi transportate în cutii frigorifice, împreună cu elementele de răcire şi dispozitive de monitorizare a temperaturii, puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti, care asigură respectarea lanţului frigorific până la destinaţie, la temperaturi de 2-8 grade C.

Materiale sanitare donate de MApN

Materialele sanitare donate sunt măşti FFP2 şi FFP3, măşti chirurgicale şi teste antigen, precizează MApN. Mai mult decât atât, o echipă medicală formată din 13 cadre medicale (cinci medici şi opt asistenţi medicali) se va deplasa în Tunisia pentru a oferi sprijin personalului sanitar în lupta cu virusul SARS-CoV-2.

România s-a numărat printre țările care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea guvernului tunisian, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.

Capacitatea europeană de răspuns în situaţii de urgenţă este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este nucleul operaţional al mecanismului de protecţie civilă: este activ non-stop şi coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

România vinde Irlandei 700.000 doze de vaccin anti-Covid-19 Pfizer

Statul român va vinde Irlandei nu mai puţin de 700.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus de la compania Pfizer-BioNTech. Anunţul a fost făcut astăzi, 4 august 2021, de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. Oficialul a precizat că aceste doze nu sunt necesare, în momentul de faţă, pentru derularea campaniei de vaccinare din ţară.

„România a încheiat un acord de principiu pentru vânzarea de vaccin împotriva COVID-19 Irlandei. Din acest acord fac parte 700.000 de doze de Pfizer BioNTech cu menţiunea foarte importantă că aceste doze nu sunt necesare în acest moment pentru derularea campaniei de vaccinare din ţara noastră. Noi continuăm să avem în ţară un număr suficient de mare de doze atât pentru continuarea campaniei de vaccinare cât şi eventualitatea administrării pentru momentul în care se va lua o decizie dacă se va lua decizia pentru cea de-a treia doză”, a afirmat Andrei Baciu.

Adauga un comentariu