Află cum poți prepara banana split, un desert american foarte iubit și cu o istorie fascinantă, pe bază de înghețată, banane decojite și sosuri speciale.
Acesta se găsește și în restaurante și este foarte dorit pe timpul verii, însă poate fi un preparat în orice moment.
Iată cum poți prepara banana split în 2 moduri diferite
Pentru prima rețetă vei avea nevoie de 2 banane mari, coapte potrivit, de 30 grame de zahăr pudră, de 150 ml de smântână lichidă pentru frișcă, de 1 linguriță de esență de vanilie, de 300 grame de înghețată și de câteva căpșune sau alte fructe pentru decor.
Se bate bine smântâna lichidă pentru frișcă cu zahărul și esența de vanilie, apoi se curăță bananele bine și se taie pe lungime. Pune pe o farfurie 3 cupe de înghețată de orice aromă preferi, de casă sau de din comerț, apoi pune de fiecare parte a lor câte o jumătate de banană. Începe să ornezi cu frișca atât cât îți dorești și adaugă fructele și un topping de ciocolată. Se servește imediat, pentru a nu se topi înghețata.
Pentru a doua rețetă vei avea nevoie de 1 banană, de 3 cupe de înghețată de caramel, de frișcă, de 2 linguri de cacao, de topping de ciocolată, de 1 lingură de zahăr, 50 grame de unt și de 200 ml de apă.
Se amestecă cacao cu zahărul și cu apa calduță și se amestecă bine ca să nu aibă cocoloașe, apoi se pune un vas pe foc și se lasă până când amestecul începe să se îngroașe. Apoi se dă la o parte, se adaugă untul și se lasă la răcit. Pune înghețata pe o farfurie și banana tăiată în jumătate pe lângă și se acoperă cu frișca, sosul făcut și toppingul.
Povestea incredibilă a acestui desert
Este un desert creat în Statele Unite, de mai bine de 120 de ani, care a devenit patrimoniu universal și pe care îl putem regăsi în majoritatea meniurilor de deserturi. A creat-o un tânăr de 23 de ani, David Strickler, care era angajat într-un local din Latrobe, Pennsylvania și care se ocupa de prepararea și distribuirea băuturilor carbogazoase și în rare cazuri de înghețate.
Fiind la locul de muncă, acest tânăr a început să facă experimente cu tot felul de combinații de înghețată, lângă care adauga fructe. Acesta a tăiat pe jumătate o banană , a adaugat 3 cupe de înghețată de diferite arome și a acoperit totul cu siropuri după bunul său plac. În acest mod a apărut banana split, numit astfel datorită faptului că banana este tăiată pe jumătate.
A devenit foarte rapid un desert adorat de studenții de la un colegiu din apropriere, care obișnuiau să frecventeze localul după cursuri pentru un desert delicios.
Inițial desertul se intitula „De Dave`s”, însă s-a schimbat în „banana split”, pentru că exercita o atracție mult mai mare. Succesul a fost datorat și modului elegant de servire pe farfurie, ca un desert adevărat de la un restaurant. Astfel, invenția tânărului a devenit unul dintre cele mai iubite deserturi din toate timpurile.
Desertul banana split a devenit un simbol al orașului, iar cum se sărbătorește o zi specială pentru el, datorită faptului că a făcut istorie.