Prima pagină » Actualitate » 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Românii de pretutindeni vor da „mână cu mână”
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Românii de pretutindeni vor da „mână cu mână”

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Românii de pretutindeni vor da „mână cu mână”

24 ian. 2023, 08:16, 2 ,
în Actualitate

24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor Române. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al principatelor române.

Unirea Principatelor a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

Unirea Principatelor Române. Zi liberă din 2016

Colonelul Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite a fost nu doar o personalitate istorică unificatoare, dar şi, la fel de important, una reformatoare. Reformele lui Cuza au vizat sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, Biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, serviciul vamal etc.

Tot în timpul domniei lui Cuza au fost înființate primele două universități românești: la Iaşi, în 1860 şi la București, în 1864.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar, începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare.

Mica Unire s-a realizat când Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Țării Românești cu Moldova.

Unirea Principatelor Române. Marea Unire a avut loc în 1918

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate. În 4 decembrie 1861 Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

În 2016, data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – a fost declarată zi nelucrătoare adăugându-se celorlalte sărbători legale.

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu participă la ceremoniile organizate de Ziua Unirii Principatelor la Iaşi şi Focşani

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, participă, marţi, la manifestările organizate la Iaşi şi Focşani cu prilejul Zilei Principatelor Române.

Şeful Executivului va susţine alocuţiuni la cele două evenimente organizate în Piaţa Unirii din Iaşi şi în Piaţa Unirii din Focşani. Înainte de a participa la aceste manifestări, Ciucă va vizita proiectul de extindere a Aeroportului Internaţional Iaşi.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a spus săptămâna trecută că toți șefii de partide au fost invitați la manifestările de Ziua Unirii de la Iași.

„Nu vrem să politizăm acest eveniment şi nu vrem să ţipăm inutil. Vrem într-adevăr să fie unire şi să încercăm să facem un eveniment dedicat înaintaşilor noştri. Sunt invitaţi toţi preşedinţii de partide”, a spus Chirica într-o conferință de presă.

Întrebat dacă au fost invitaţi și şefii AUR, Chirica a spus: „Sigur că da, inclusiv de la AUR – şi îi aşteptăm cu drag. Şi ei au o agendă naţionalistă şi încercăm să-i înglobăm în rândul manifestărilor organizate de către noi. Poate să vină toată lumea, este loc pe scenă pentru fiecare dintre ei”.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus însă luni seara că se aşteptă la „contre” între politicieni, la festivităţile organizate de Ziua Unirii Principatelor.

„Din păcate, probabil şi în ziua Unirii, în loc să fim toţi şi să ne bucurăm şi să îi comemorăm pe cei care au fost la nivelul la care au putut să facă această Unire, în loc să fim uniţi noi între noi, probabil va ieşi cu contre. Cred că la momentele solemne ale zilei de mâine probabil că toţi decidenţii politici vor participa, vor comunica cu susţinătorii, astfel încât să avem o manifestare decentă. Mi-e greu să cred că unii dintre ei se vor putea abţine, dar o să vedem”, a spus Romaşcanu.

Manifestările de marţi vor începe la ora 10:00 cu un concert intitulat „Noi suntem români!”. Acesta va fi urmat de un Te Deum, discursuri ale oficialităţilor, o ceremonie de depunere de coroane de flori la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o paradă militară, Hora Unirii şi hora populară.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Gigi Becali vrea să închidă Realitatea TV. Scandal cu Anca Alexandrescu
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Crește valoarea tichetelor de masă 2025. Cât vor primi angajații după majorare
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`