Prima pagină » Actualitate » 27 ianuarie, Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Ce spune Adrian Severin, fostul ministru MAE și europarlamentar
27 ianuarie, Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Ce spune Adrian Severin, fostul ministru MAE și europarlamentar

27 ianuarie, Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Ce spune Adrian Severin, fostul ministru MAE și europarlamentar

27 ian. 2023, 09:13, 4 ,
Adrian Severin în Actualitate

Comemorăm ca să nu uităm.

Nu uităm ca să nu repetăm păcatul.

Indiferența față de păcat este mai rea decât păcatul.

Manipularea memoriei este mai rea decât uitarea păcatului.

Unii definesc păcatul în funcție de numărul victimelor, uitând că orice om este un univers și că un singur univers ucis este unul prea mult.

ONU a stabilit ca această zi comemorativă să fie ziua eliberării lagărului de la Auschwitz-Birkenau, amplasat de Germania nazistă, nu cu totul întâmplător, pe teritoriul ocupat al Poloniei, unde se conta pe tradițiile militant antisemite poloneze.

Lagărul a fost eliberat de armata rusă. Nu se poate nega această realitate, chiar dacă și Rusiei (sovietice) i se pot reproșa fapte nedemne (vezi Katinul).

Anul acesta, Polonia exclude Rusia de la ceremoniile comemorative, întrucât slăvește neo-banderismul ucrainean, lăsând uitării faptul că aliații ucraineni ai Germaniei naziste au aplicat politica Holocaustului cu mai mult zel decât cei care au conceput-o. Aceasta este o insultă la adresa victimelor.

Și asta se petrece pe când la Strasbourg, orașul simbol al reconcilierii europene, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, declară starea de război între Germania și Rusia, iar în Bucovina de nord, în timp ce România și Europa tac, bisericile creștin-ortodocșilor români sunt luate cu asalt de urmașii lui Bandera. Aceasta ne duce cu gândul la iminența repetării crimei.

Să ne amintim, deci, versurile pastorului Niemoeller, scrise în 1946, pe care eu unul le-am aflat pentru prima dată la muzeul Holocaustului din Ierusalim!

“Mai întâi au venit să îi ridice pe comuniști.

Eu am tăcut. Nu eram comunist.

Apoi au venit să îi ridice pe socialiști.

Eu am tăcut. Nu eram socialist.

Apoi au venit să îi ia pe sindicaliști.

Eu am tăcut. Nu eram sindicalist.

Apoi au venit să îi ia pe evrei.

Eu am tăcut. Nu eram evreu.

Când au venit să mă ia și pe mine am vrut să vorbesc.

Nu mai era nimeni să mă audă sau să vorbească pentru mine.”

Nu putem comemora mai bine Holocaustul decât ridicând glasul împotriva nedreptății, minciunii, urii și neomeniei. Florile de pe morminte nu trezesc la viață morții. Mai ales atunci când sunt puse cu pioșenie ipocrită de cei gata să repete în fapte ceea ce condamnă în vorbe.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu pentru un cunoscut miliardar. Și-a pierdut marea dragoste
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Auschwitz-ul isi schimbase statutul juridic inca din August 1944, cand a avut loc si o inspectie la Birkenau a Crucii Rosii.
    Inspectia respectiva a gasit conditiile de viata in lagar normale pentru timpurile respective.

  • Mai bine near povesti fostu ministru lu peste cum au fost conditiile lui la puscarie

  • Pe 27 Ian. 1945 un detasament al Armatei Rosii a intrat calare in lagarul Auschwitz apoi Birkenau, fiind asteptati la poarta de cativa SS-isti care au ramas sa predea lagarul in buna regula.
    Restul personalului care asigura administratia si paza lagarelor au ales sa fuga din calea rusilor cu cateva zile inainte.

  • Pe langa „milioanele de victime” ce sunt comemorate astazi, mai trebuie spus ca rusii, cand au intrat in Auschwitz au gasit un grup de vreo 50 de copii si inca pe atat de femei si bolnavi care au ales sa se predea rusilor.
    Restul detinutilor, cateva sute, fugisera din calea rusilor cu cateva zile inainte de 27 Ianuarie 1945. A fost ceea ce mai tarziu a s-a numit in propaganda oficiala Marsul Mortii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`