National

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române. Câți ani a împlinit structura din cadrul MAI

Publicat: 03 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române. Câți ani a împlinit structura din cadrul MAI
În acest an se împlinesc 171 de ani de când Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica, a aprobat Hotărârea Divanului Obştesc, semnând "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi"

În acest an se împlinesc 171 de ani de când Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica, a aprobat Hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin aceasta lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei, i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare, acest act reprezentând documentul oficial de înfiinţare a instituţiei.

De la începuturile sale şi până în prezent Jandarmeria şi-a păstrat rolul său ca forţă de ordine publică sigură şi stabilă, prin misiunile efectuate jandarmii aducându-şi aportul la instaurarea în societatea românească a sentimentului de siguranţă civică, atât de important pentru fiecare individ în parte, dar  şi la nivelul colectivităţii în ansamblu.

Astăzi, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit acestei legi, ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţieişi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilorşi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Jandarmeria Română este membru cu drepturi depline în Asociaţia Internațională a Forţelor de Jandarmerie şi Poliţie cu Statut Militar (F.I.E.P.) și în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană – EUROGENDFOR.

Adauga un comentariu