Atunci când contractezi orice tip de credit, fie de nevoi personale, fie imobiliar pentru achiziționarea unei locuințe, rambursezi mai mult decât banii pe care i-ai împrumutat de la creditor. Plata lunară a împrumutului include, de asemenea, dobânda impusă de instituția financiară, adică costul împrumutului sumei respective.
Dar nu este ușor să calculezi aceste cifre specifice, motiv pentru care Credit Europe Bank pune la dispoziție calculatoarele pentru credit care vor face automat calculele necesare pentru nevoile tale. Vezi oferta specială pentru Creditul Imobiliar Acasă și descoperă care este suma necesară pentru achiziția unui imobil, dar și cum să-ți organizezi resursele financiare pentru rambursarea ratelor lunare.
Iată tot ce trebuie să știi despre calculul ratelor la credite:
1.Cum funcționează rambursarea unui credit
În cadrul unui împrumut, poți împărți costurile incluse în 3 categorii:
- Costul principal, adică suma de care ai nevoie și pe care o împrumuți de la un creditor; suma de bani care este transferată în contul tău;
- Dobânda care reprezintă taxa pe care creditorul o impune pentru oferirea împrumutului. Rata procentuală anuală (DAE) include rata dobânzii și costurile care sunt plătite în avans, cum ar fi taxele de inițiere. Pentru majoritatea creditelor de nevoi personale sau imobiliare ai dobândă fixă, ceea ce înseamnă că valoarea ratelor lunare nu se va schimba pe durata contractuală a creditului. Dar, în același timp, ai posibilitatea să alegi și dobânda variabilă care poate fi crescătoare sau descrescătoare, plata lunară modificându-se de la o lună la alta;
- Alte taxe și comisioane, cum ar fi costurile suplimentare pentru contractarea unui împrumut și multe altele care trebuie lămurite la momentul cererii pentru credit.
2.Formula de calcul și plată a creditului
Formula simplă de calcul și rambursare a creditului include suma principală a împrumutului cerut, rata dobânzii și termenul stipulat în contractul încheiat cu creditorul.
Costul principal este împărțit în mod egal pe toată durata împrumutului, împreună cu rata dobânzii și comisioanele datorate pe termen lung. Chiar dacă va trebui să rambursezi un credit imobiliar pe 30 sau 35 de ani, vei avea de obicei 12 plăți de efectuat în fiecare an. Dacă ai posibilitatea să plătești în avans ratele creditului, atunci durata împrumutului va scădea conform lunilor rambursate anticipat.
3.Utilizarea calculatorului pentru calculul ratelor de credit
Diferite tipuri de credite au cerințe diferite, chiar dacă formula de calcul rămâne aproape aceeași. Cu toate acestea, împrumuturile pentru studenți, de exemplu, nu vor include toate componentele de calcul a ratelor de credit, cum e cazul unui împrumut de nevoi personale sau imobiliar. Acest lucru se întâmplă pentru că împrumuturile pentru studenți sunt dedicate tinerilor care nu au încă un loc de muncă, dar au nevoie să-și plătească taxele universitare ca să-și continue studiile.
Astfel, pentru fiecare tip de credit, poți utiliza un calculator de credit specific: pentru creditul de nevoi personale, pentru creditul de student și pentru creditul imobiliar. Toate informațiile necesare despre calculul ratelor la credite, le găsești pe pagina băncii Credit Europe Bank!
Sursa foto: Shutterstock.com / Imaginea poate fi descărcată de aici.