National

34 de percheziții pentru destructurarea a trei grupări infracționale specializate în contrabandă, pe raza județului Suceava

Publicat: 09 iul. 2020

La data de 09.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava efectuează un număr de 34 de percheziții, pe raza județului Suceava, într-o cauză vizând destructurarea a 3 grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă agravantă.

Zeci de percheziții pentru destructurarea unor grupări infracționale sucevene

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada septembrie 2019 – iulie 2020, pe raza județului Suceava au acționat 3 grupări infracționale ce aveau ca scop comiterea infracțiunii de contrabandă în formă agravantă cu țigarete de proveniență extracomunitară, prin introducerea acestor bunuri peste linia de frontieră adiacentă localității Costileva, com. Ulma, jud. Suceava.

Astfel, la cele trei grupări formate pe structuri familiale au aderat mai mulți cetățeni ucraineni coordonați de un singur individ care avea rolul de a procura țigaretele și de a coordona și desfășura activitatea de introducere a acestora peste linia de frontieră.

După introducerea țigaretelor pe teritoriul României, o parte dintre membrii celor 3 grupări le preluau din zona de frontieră și le transportau la depozitele aflate pe raza localității Costileva, în timp ce alți membri supravegheau zona de frontieră și căile de comunicații din zonă, în vederea identificării eventualelor patrule ale poliției de frontieră.

Ce s-a ridicat în urma perchezițiilor

În urma perchezițiilor, au fost ridicate importante cantități de țigări, monedă falsă, droguri și arme deținute ilegal. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul BCCO Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Suceava și Botoșani. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Suceava.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.”, se arată în comunicatul remis de DIICOT.

Ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iaşi au descoperit şi confiscat aproximativ 20.000 pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 192.000 de lei, pe care doi bărbaţi au încercat să le introducă pe piața neagră din România.

În data de 13 februarie a.c., în jurul orei 23.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iaşi, pe timpul unei acțiuni specifice desfăşurate pe raza municipiului Iaşi, au observat două persoane de sex masculin, care mutau mai multe colete învelite în folie de culoare neagră, dintr-un mijloc de transport în altul.

Pentru continuarea cercetărilor, cele două autovehicule şi persoanele în cauză au fost duse la sediul instituției. Polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt cetăţenii L.S. și L.A., în vârstă de 38, respectiv 42 de ani, iar în urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 400.000 de ţigarete (20.000 de pachete).

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, iar țigaretele în valoare de 192.000 de lei şi cele două autovehicule, în valoare de 86.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Adauga un comentariu