Actualitate

Om de știință, despre coronavirus: „Virusul nu poate fi oprit!“

Publicat: 16 mart. 2020

Albert – Lászlò Barabási, profesor la Northeastern University, Boston (SUA), fondator al teoriei reţelelor, cel mai titrat cercetător, membru al Academiei Române în cadrul Secției de Științe Fizice, născut la Cârța (Harghita), scrie pe pagina sa de Facebook, un text în limba maghiară în care vorbeşte despre epidemia coronavirusului.

„În următoarele luni, cel mai probabil mă voi infecta. Miliarde de virus al coroanei vor fi produs în corpul meu, pornind o luptă disperată cu celulele mele Totuși, în lipsa unei boli cronice, în Boston, sper să câștige sistemul meu imunitar.

Cu toate acestea, chiar îmi fac griji pentru virus. Atât de mult încât cred că este inevitabil să închidem lumea două luni. Nu fac asta pentru mine, ci pentru mama”, scrie reputatul om de știință pe Facebook.

„În laborator încă din februarie, știm că lumea se va opri la jumătatea lunii martie. Am menționat asta multor prieteni cu săptămâni în urmă, dar chiar și pentru mine a fost greu să înțeleg ce înseamnă asta. Acum începem să-l vedem — vor fi două luni grele și cel mai bun este încă să meargă.

Știam ce se va întâmpla pentru că la Institutul de Științe al Network din Boston unde lucrez, colegii mei au reușit să prevadă răspândirea virusului actual de ani de zile. Au fost urmați de Ebola, iar acum este virusul coroanei.

Nu mă mut la teoria rețelei de probleme – despre asta e vorba și x. Și cartea mea de școală X. Capitolul (http://networksciencebook.com/). Virusul cauzat de virusul coroanei este o problemă de rețea, deci este necesară o metodă și gândire de rețea pentru a prezice răspân

Acum înțelegem că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte țări își închid granița și câte zboruri vor fi anulate sau câte școli au fost închise. Unde sunt zece pacienți în spital, în comunitate sunt sute de oameni infectați. Mulți nu vor ști niciodată că au fost infectați pentru că nu au avut semne. Dar virusul se răspândește și prin ele.

Am depășit deja punctul în care putem opri răspândirea Cov-19 cu un cui de ședere. Ebola s-ar putea scrie așa, dar virusul coroanei este prea contagios și este prea răspândit. În plus, nu ne putem aștepta la shot-uri anul acesta.

Dacă este de neoprit, atunci de ce punem frâna? De ce închidem școlile, de ce împingem economia mondială într-o recesiune?

Dintr-un singur motiv – să încetinesc. Pentru că astfel ne putem salva părinții, bunicii, și uneori pe noi înșine.

Fiecare model prezice că aproximativ jumătate din populație va fi infectată într-un an. În lipsa acțiunii, procesul va urma o creștere rapidă bine așteptată, un vârf puternic, apoi un vârf puternic. Totuși, nu va exista capacitate de spital pentru toți cei care au nevoie de asta.

Și partea de sus este înfricoșător de aproape — Mii vor fi infectați în câteva săptămâni dacă nu facem nimic. În exemplul Italiei, vedem ce se întâmplă când virusul este liber — În lipsa capacității, medicii trebuie să decidă asupra vieții și morții, să ajute unii pacienți, iar pe alții să plece fără mijloace.

Mulți continuă să mintă că ne confruntăm cu un virus gripal sigur, care este sigur pentru mulți dintre noi, deoarece evită tinerii și mai ales copiii. Acest lucru nu este adevărat – virusul coroanei se răspândește mai repede decât gripa și nu se întâlnește Până când gripa ajunge în Europa în toamnă, un număr mare de populație este deja vaccinată împotriva acesteia, ceea ce face mai greu de răspândit. Virusul coroanei este contagios fără obstacole și provoacă deces la vârstnici și pacienți.

Cel mai mult îmi fac griji pentru bătrâni. Toți cei care sunt bătrâni sau bolnavi în familie, vecinul, casa, sunt responsabili. Nu aduceți virusul acasă! Fă-i să înțeleagă că pericolul pentru ei este foarte real! Asigurați-vă că au mâncare, iar dacă nu au, cumpărați-le! Ajută-i să fie separați în următoarele două luni! Și faceți tot posibilul să nu răspândiți virusul, pentru a reduce încărcătura de sănătate.

Dacă toți luăm în serios Cov-19, putem evita să fim bolnavi în același timp. Așa poate rămâne aprovizionarea și oxigenul pentru cei care fac infecție gravă. Dar dacă nu facem tot ce putem pentru a încetini boala, până la sfârșitul anului, mulți dintre noi vom rămâne fără părinți și bunici”, a scris reputatul om de știință pe Facebook.

Adauga un comentariu