Local

Ieșenii se plâng că executorii profită de starea de urgență! „Sunt ca cioclii! Iau și haina de pe om!”

Publicat: 05 mai 2020

Tot mai mulți ieșeni se plâng că, deși este stare de urgență, sunt executați silit în această perioadă. Aceștia afirmă că, în ultimele două luni, au existat persoane care au dat de dificultăți financiare și că nu este normal ca executorii judecătorești să interpreteze legea în litera (și nu în spiritul) ei. „åștia sunt ca cioclii! Iau și haina de pe om!”, ne-a spus un ieșean, profund nemulțumit de experiența neplăcută de care a avut parte recent

Unii ieșeni s-au plâns în ultima perioadă că, deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus și în stare de urgență, executorii judecătorești și-au intensificat activitatea.

„Nu este normal ca, acum, când au fost emise atâtea ordonanțe militare, deși au fost impuse atâtea restricții, chiar dacă autoritățile au impus de mai bine de o lună starea de urgență, unii executori judecătorești din Iași sunt ca cioclii! Iau și haina de pe om!”, le-a declarat reporterilor cotidianului BZI un ieșean.

Acesta a mai spus că, deși executările silite nu sunt neapărat ilegale, totuși ele pot fi considerate imorale în actualul context socio-economic.

„Poate că nu sunt ilegale aceste executări silite, dar cu siguranță ele sunt imorale. Unii executori abia au așteptat să apară o astfel de situație, ca să profite de ea. Ei nu se gândesc la faptul că sunt atâția oameni care, în această perioadă, poate, nu au venituri. Pe ei nu îi interesează decât să își încaseze comisioanele și nu îi doare capul că, poate, cel executat silit nu are ce mânca!”, a încheiat ieșeanul.

Instanțele analizează executările

Reprezentanții instanțelor de judecată din Iași susțin că, în această perioadă, dosarele de executare silită sunt analizate și soluționate.

„Rolul instanței judecătorești este acela de a încuviința sau nu demararea executării silite. Aceste cauze au fost stabilite a fi urgente de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), astfel încât, în prezent, astfel de cereri, de încuviințare a executării silite, se soluționează, inclusiv în situația aceasta de pandemie și de stare de urgență. Toate judecătoriile din România încuviințează începerea executării silite. Modul în care executorii judecătorești procedează trebuie să îl aflați de la dumnealor, fiind vorba despre aspecte de ordin tehnic, ce țin de dumnealor”, a declarat ieri Ancuța Ailene, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iași.

Executorii ieșeni spun că nu fac nimic ilegal

De cealaltă parte, reprezentanții executorilor judecătorești susțin că, în fond, nu fac nimic ilegal.

„În cadrul ordonanțelor militare a fost clarificată situația executărilor silite. De exemplu, nu pot fi executate silit pensiile de stat în această perioadă. Celelalte executări nu sunt afectate de aceste ordonanțe. Mai exact, legiuitorul a venit și a spus că, dacă executorul consideră că poate respecta toate normele și prevederile (distanțarea socială etc.), atunci poate fi efectuată executarea”, a declarat ieri Gabriel Bîrcă, șeful Camerei Executorilor Judecătorești Iași.

Acesta a mai afirmat că executorii se confruntă și cu cereri insistente din partea creditorilor.

„În această perioadă, și creditorii vin la noi și vor să recupereze bani, au de intrat în posesia unor terenuri sau a unor bunuri. Dacă acel creditor are o hotărâre judecătorească, ce ar trebui aplicată, executorul nu prea are ce să facă”, a încheiat Gabriel Bîrcă.

Totuși, tot mai mulți ieșeni susțin că este complet imoral ca, în această perioadă, dificilă din punct de vedere economic pentru milioane de români, executorii judecătorești să demareze executări silite.

 

Comentarii
  • Legea executării silite e de fapt una a execuțior.Au de partea lor o lege silnică,strîmb întocmită de un fost secursit ajuns mare executor(a murit de cancer între timp)și abuzează cumplit de situație niște hiene așa cum s-a văzut și in Cazul Ex.Mereuță, Zabolotnăi, Domicte etc.S-au îmbogățit toți peste noapte.

Adauga un comentariu