International

Siria, alegerile parlamentare amânate din nou, pentru 19 iulie

Publicat: 07 mai 2020

Autorităţile siriene au anunţat joi amânarea alegerilor parlamentare, pentru a doua oară în două luni, în cadrul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, informează AFP.

„În cadrul măsurilor de precauţie luate de stat pentru a lupta împotriva coronavirusului”, preşedintele Bashar al-Assad a publicat un decret „ce amână alegerile pentru Adunarea Poporului” pentru data de 19 iulie, a anunţat Preşedinţia siriană pe conturile sale oficiale de pe reţelele sociale.

În martie, autorităţile siriene au amânat deja pentru 20 mai alegerile parlamentare, prevăzute iniţial pentru 13 aprilie.

În zonele aflate sub controlul Damascului au fost înregistrate până acum 44 de cazuri, dintre care trei decese, în timp ce în nord-estul Siriei, dominat de forţele kurde, administraţia semiautonomă a anunţat trei cazuri de COVID-19, dintre care un deces.

În martie, autorităţile siriene au luat măsuri menite să încetinească propagarea la scară mare a epidemiei, înainte de le relaxa recent, într-o ţară devastată de nouă ani de război şi cu o economie deja grav afectată.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este în continuare în vigoare, însă autorităţile au autorizat săptămâna trecută redeschiderea pieţelor în timpul zilei, precum şi reluarea circulaţiei transportului în comun care leagă oraşele de zonele rurale.

De asemenea, guvernul sirian a decis miercuri să redeschidă universităţile şi institutele începând de la sfârşitul lui mai şi să autorizeze moscheile să-şi deschidă uşile începând de vinerea viitoare, „doar pentru rugăciunea de vineri” şi „conform reglementărilor sanitare”.

Luni, preşedintele sirian a atenţionat în privinţa unei posibile „catastrofe” dacă relaxarea măsurilor va fi prost gestionată.

Alegerile legislative prevăzute acum pentru iulie sunt al treilea scrutin organizat de la începutul războiului, în 2011.

Regimul sirian, susţinut de aliaţii rus şi iranian, a reuşit să recucerească peste 70% din teritoriu. Câteva regiuni continuă să se afle în afara controlului său, inclusiv provincia Idlib (nord-vest), ultimul bastion jihadist şi rebel.

Conflictul din Siria s-a soldat până acum peste 380.000 de morţi.

Adauga un comentariu