Lifestyle

4 modalități de a obține mai multă vitamina D în timpul iernii

Publicat: 29 dec. 2020

Soarele nu numai că te înveselește și te încălzește, dar stimulează și producerea vitaminei D in organism.

O substanță numită vitamina D este de fapt un hormon. Este produs de corpul nostru sub influența soarelui. Vitamina D ajută la controlul nivelurilor de calciu și fosfat din sânge pentru a menține oasele puternice și reduce riscul de boli autoimune, diabet de tip 2, boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Vitamina D îmbunătățește răspunsul imun, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Acest lucru este deosebit de important în timpul răcelilor.

Lumina soarelui ne oferă 50-90% din vitamina D. Funcționează astfel:

  • razele soarelui lovesc pielea;
  • datorită unei reacții chimice, se formează colecalciferol (una dintre formele vitaminei D);
  • ficatul îl transformă în calcidiol (o altă formă de vitamina D);
  • rinichii transformă aceste forme în forma activă a vitaminei D.

Restul de 10-50% din vitamina D provine din alimente.

Lipsa vitaminei D a cunoscut jumătate din locuitorii lumii. În regiunile nordice, soarele ar putea să nu apară timp de câteva luni. Vara, folosim creme de protecție solară care protejează împotriva razelor UV, inhibând în același timp sinteza vitaminei D.

În vara anului 2020, medicii americani au aflat că deficiența vitaminei D este observată la pacienții cu complicații cauzate de infecția cu coronavirus: pneumonie și sindrom respirator acut. În plus, țările mai îndepărtate de ecuator și cu mai puține zile însorite au rate mai mari de mortalitate prin coronavirus. Dar nu este încă clar dacă administrarea de vitamina D va contribui la reducerea severității COVID-19 sau la evitarea infecției.

Cum să vă dați seama dacă aveți deficiență de vitamina D

Există diferite grade de deficit de vitamina D. Deficitul grav de vitamina D poate duce la rahitism la copii și durere, la oase fragile la adulți. Cu toate acestea, dacă duceți o viață normală – sunteți pe stradă, mâncați alimente normale, nu sunteți în pericol de deficit de vitamina D. Lipsa vitaminei D poate fi completată prin prevenire.

Cum să obțineți mai multă vitamina D iarna

Dacă soarele a ieșit afară, este timpul să ieșim la plimbare. Chiar și câteva minute la soare sunt bune pentru sănătatea ta.

Consumați alimente bogate în vitamina D

Mâncarea este o sursă importantă de vitamina D. Sunt bogate în pește gras, carne roșie, ficat, gălbenușuri , precum și alimente special îmbogățite cu vitamine (acestea pot fi lapte, cereale pentru micul dejun, gustări).

Potrivit datelor cercetărilor , popoarele indigene mici din regiunile nordice ale Rusiei, care și-au abandonat modul de viață tradițional și nutriția în favoarea vestului, sunt deficitare în vitamina D. produsele nu au un astfel de deficit. Dieta crescătorilor de reni din Extremul Nord constă în 85% din produsele pe care le culeg sau le cultivă singure.

Luați supliment de vitamina D

Experții din domeniul sănătății din Marea Britanie vă recomandă să luați zilnic 10 micrograme (400 UI / UI) de vitamina D din octombrie până în martie. Suplimentele sunt disponibile sub formă de lichid și capsulă. De exemplu, dacă unui copil nu îi place sau nu este încă pregătit să bea capsule, puteți adăuga picături de vitamine în alimentele sale obișnuite.

Adauga un comentariu