Este normal sa ai gaze intestinale. Acestea sunt compuse din nitrogen, oxigen, dioxid de carbon, hidrogen si metan. Sunt frecvente si cantitatile mici de sulf, de unde si mirosul neplacut cauzat de gaze atunci cand sunt evacuate din corp. Flatulenta este un fenomen fiziologic normal. Insa, in cazul persoanelor care sufera de anumite probleme, cum ar fi sindromul de colon iritabil, aceasta poate fi insotita de dureri abdominale, astfel incat pacientii simt nevoia sa consume remedii si ceaiuri pentru combaterea gazelor intestinale.
De unde provin gazele intestinale?
Anumite alimente bogate in fibre, carbohidrati, celuloza, proteine si grasimi sau bauturile carbogazoase pot duce la acumularea gazelor in stomac si intestine. Flatulenta poate aparea in urma procesului de fermentatie din intestine. Aceste glucide sunt oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili.
- Gazele care se formeaza in urma fermentarii carbohidratilor in apropierea abdomenului trec in intestine si sunt evacuate ulterior.
- Ceaiuri pentru combaterea gazelor intestinale
1. Anason
Anasonul este una dintre cele mai recomandate plante pentru tratarea flatulentei. Acesta reduce inflamatiile si imbunatateste digestia.
Ingrediente
- 1 lingura de seminte de anason (15 g)
- 1 cana de apa (250 ml)
Instructiuni
- Da apa in clocot si adauga semintele de anason.
- Ia vasul de pe foc si lasa amestecul la racit 12 minute.
- Bea o cana de ceai de anason dupa fiecare masa.
2. Menta
Aceasta planta aromata este folosita de foarte multi ani pentru tratarea unei game largi de afectiuni, inclusiv a celor de natura digestiva. Mentolul din compozitia mentei stimuleaza productia de sucuri gastrice si activeaza bila. Cu ajutorul sau, poti prepara unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru combaterea gazelor intestinale si a altor probleme digestive.
Ingrediente
- 1 lingura de frunze de menta (15 g)
- 2 cani de apa (500 ml)
Instructiuni
- Pune menta in apa, da amestecul in clocot si lasa-l la infuzat cateva minute.
- Lasa amestecul la racit 12 minute si strecoara lichidul.
- Bea doua cani pe zi: una pe stomacul gol si a doua inainte de culcare.
3. Musetel
Ceaiul de musetel este un remediu medicinal stravechi. Aceasta bautura amelioreaza o gama larga de afectiuni digestive, printre care si indigestia si flatulenta.
Totodata, ceaiul de musetel are un efect carminativ, eliminand gazele din aparatul digestiv. In plus, acest remediu combate balonarea si ofera o ameliorare imediata a disconfortului digestiv.
Ingrediente
- 1 lingura de flori de musetel (15 g)
- 1 cana de apa (250 ml)
Instructiuni
- Pune apa si florile de musetel la fiert.
- Cand amestecul da in clocot, ia-l de foc si lasa-l la racit 12 minute.
- Bea o cana de ceai de musetel in fiecare zi, timp de o saptamana.
4. Seminte de fenicul
Feniculul este o planta asemanatoare cu telina, insa gustul sau este similar cu cel al anasonului. Acest remediu este folosit de veacuri intregi pentru a trata diverse diverse afectiuni (printre care si cele gastrice).
- Datorita continutului bogat de vitamina C, feniculul reduce bacteriile din intestine, ajuta digestia si scade productia de gaze in intestine.
- In plus, histidina, un aminoacid prezent in fenicul, stimuleaza productia de sucuri gastrice, imbunatatind digestia anumitor nutrienti, cum ar fi grasimile.
Ingrediente
- 1 lingura de seminte de fenicul (15 g)
- 2 cani de apa (500 ml)
Instructiuni
- Pune apa si semintele de fenicul la fiert, la foc mediu.
- Atunci cand amestecul da in clocot, ia-l de foc si lasa-l la racit timp de 12 minute.
- Bea doua cani de ceai de fenicul pe zi: una pe stomacul gol si una inainte de culcare.
5. Scortisoara
Scortisoara are un gust deosebit, valorificat in numeroase preparate culinare. Insa aceasta mirodenie este benefica si pentru sistemul digestiv.
In general, scortisoara combate balonarea, flatulenta, crampele musculare si stomacale si previne greata si varsaturile.
Ingrediente
- 2 betisoare de scortisoara
- 1 cana de apa (250 ml)
Instructiuni
- Pune apa si betisoarele de scortisoara la fiert.
- Cand amestecul da in clocot, ia-l de foc.
- Lasa-l sa se raceasca si bea o cana in fiecare zi.
Pe langa aceste ceaiuri pentru combaterea gazelor intestinale, o alta solutie utila ar fi masarea abdomenului.