Magazin

5 implicații practice ale schimbărilor climatice asupra vieții ieșenilor

Publicat: 18 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
5 implicații practice ale schimbărilor climatice asupra vieții ieșenilor

Până acum câțiva ani, schimbările climatice erau un subiect marginal, destul de elitist, și discutat îndeosebi în cadrul unor simpozioane dedicate special acestei teme. Însă, treptat, odată cu anomaliile atmosferice vizibile chiar din această iarnă, când zăpada a lipsit cu desăvârșire, oamenii au ajuns să-și pună mai multe întrebări pe această temă și să-și reconsidere poziția relativ neutră pe care o aveau până acum.

Cum ar trebui însă oamenii să se raporteze la aceste schimbări climatice și ce anume pot face ei?

Ai mai jos 5 rezolvări practice, care pot să-ți redefinească modul în care faci anumite lucruri:

1.      Stochează apa

Verile tot mai lungi și mai fierbinți, presărate cu perioade îndelungate de secetă, ne afectează calitatea vieții. Dacă stai la casă, este indicat să-ți achiziționezi un rezervor de minim 1.000 litri pentru stocarea apei de consum/potabile, pentru a o putea folosi în momentele în care se întrerupe furnizarea de la rețea, sau dacă apa din fântână a ajuns la un nivel foarte scăzut.

2.      Nu mai arunca banii pe cauciucuri sezoniere

Iernile tot mai blânde, cu zăpadă puțină, nu mai justifică costurile mari pe care le presupune achiziționarea unei perechi de anvelope de iarnă. Temperaturile pozitive și ploile însemnate cantitativ din timpul iernilor conduc, mai degrabă, înspre achiziția unui set de cauciucuri adaptate tuturor condițiilor atmosferice de peste an. Totuși, ele trebuie să fie de calitate, iar pentru asta poți intra chiar acum pe site-ul celor de la Altex.ro, unde găsești, la reducere, anvelope all season premium și de buget.

3.      Montează-ți panouri solare

Înmulțirea considerabilă a zilelor însorite de peste an, dar și creșterile continue de prețuri la energia electrică, sunt argumente solide pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Dacă ți se pare că investiția e prea mare, profită de banii nerambursabili care se dau în acest scop, cum e Proiectul Casa Verde, și vezi cum poți beneficia, în mod direct, de avantajele oferite de o sursă de energie verde, inepuizabilă.

4.      Lucrează de acasă

Studiile spun că indicele radiației ultraviolete (UV) cumulează valori tot mai mari în zilele dogoritoare de vară. Pentru a nu te expune inutil, este indicat să eviți ieșirile în perioada amiezii și să încerci să lucrezi de la domiciliu (daca este posibil). Dacă totuși trebuie să ieși, protejează-te cu o cremă solară cu factor ridicat.

5.      Dotează-ți grădina cu un sistem de irigații

Este evident că seceta prelungită și perioadele lungi fără ploaie afectează tot mai mult agricultura pe care o fac ieșenii în gospodăria proprie. Pentru a te feri, din timp, de efectele devastatoare ale unei astfel de situații, este recomandat să-ți amenajezi un sistem de irigații bine pus la punct. Nu te costă mult! Pentru a nu sta la mâna operatorului de apă, forează-ți un puț în curtea casei și profită de avantajele apei freatice.

Implicațiile schimbării climei din țara noastră sunt diverse și afectează domenii critice, precum agricultura, sănătatea, sistemul energetic și transporturile. Dacă rezolvarea acestora este apanajul statului, consecințele asupra individului sunt punctuale și necesită un reacție personalizată. Gândește-te și la alte asemenea implicații practice și vezi cum le poți implementa, astfel încât trecerea peste extremele climatice să nu afecteze prea mult calitatea vieții și nivelul de trai al familiei tale.

Sursa foto: Pexels.com

Adauga un comentariu