Confluenta unor rauri poate parea ceva banal, insa, in anumite cazuri, acest lucru se intampla fara ca apele celor doua cursuri sa se amestece, rezultand o combinatie spectaculoasa de culori. Acest amestec de culori, care indica apele fiecarui curs de apa, apare atunci cand fluviile transporta materiale sedimentare diferite, cand sunt poluate sau daca au o vegetatie subacvatica diferita.
De exemplu, in Utah, SUA, fluviul Colorado se intalneste cu apele rosiatice, pline de namol ale raului Verde, scrie omofon.com.
De asemenea, si fluviul Yangtze impreuna cu Jialing ofera un spectacol de neuitat. Culoarea maronie a apelor fluviului Yangtze, cel mai lung din Asia, este cauzata de gradul ridicat de poluare, in timp ce afluentul sau, Jialing, cu apele caruia se uneste in orasul Chongqing, gazduieste numeroase specii de pestii.
In orasul german Passau trei cursuri de apa se unesc, fiecare avand o culoare distinctiva. Astfel, raul Ilz, ale carui ape repezi de munte au o culoare mai deschisa, se intalneste cu raul Inn si fluviul Dunarea.
Dunarea, Ilz si Inn, Germania
Jialing si Yangtze, China
Alaknanda si Bhagirathi, India
Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic
Rio Negro si Solimões, Brazilia
Cum arata cea mai inalta cascada din lume facuta de om – FOTO
In Valea Valnerinei, la doar 2 km de localitatea Terni si la o ora de Roma, vin turisti de pretutindeni pentru a admira cea mai mare cascada din Europa.
Cascada Marmore, cu ai sai 165 metri, cu ale sale ape involburate care se sparg spectaculos pe nenumarate trepte stancoase, este insa opera omului.
Realizarea ei a fost gandita si executata de romani, mai precis de consulul Manlio Curio Dentato in 271 a.C.
La poalele muntelui curgea raul Nera iar pe un plan superior, dar orizontal, era raul Veline.
Veline curgea insa extrem de lent, datorita inclinatiei minore a terenului, si apele devenisera urat mirositoare, aproape mlastinoase.
Proiectul roman schimba cursul raului Veline si astfel, apele sale, unindu-se cu raul de dedesubt, cu Nera, se transforma intr-o cascada de toata frumusetea.
In prezent, intreaga zona a devenit Parcul Natural Nera; nenumarate specii de plante, nuferi, ferigi etc dar si pasari de tot soiul pot fi admirate si, mai ales, cunoscute, conform emigrantul.it.
Locul este, de fapt, o oaza a naturii in mijlocul unei lumi motorizate si tehnologice.
Odata ajunsi acolo, pe cele cinci trasee ale sale… uiti de toate problemele zilnice: grote, scari din lemn, Tunelul Indragostitilor (numit astfel pentru ca acest tunel umed “sparge” muntele si ajunge pe un fel de terasa din piatra de pe care s-ar fi aruncat in cascada un pastor disperat pentru ca iubirea lui nu era impartasita de nimfa apelor).
Pentru turisti sunt spatii amenajate cu bancute si mese din lemn unde se pot odihni si-si pot improspata fortele.
Apele cascadei sunt folosite in mod inteligent si de centrala electrica din zona: natura si industria nu se exclud, ci se-mbratiseaza sub forta unei energii unice.