Boala gură-mână-picior reprezintă o infecție extrem de contagioasă provocată de virusuri din clasa Enterovirus, cel mai adesea, virusul Coxackie.
Virusurile din această clasă se transmit ușor prin contactul cu mâini nespălate ori suprafețe contaminate prin contactul cu excremente. Alte modalități de transmitere a virusului sunt secrețiile respiratorii, saliva sau materiile fecale.
Află în continuare mai multe despre această infecție, ce simptome prezintă și cum se tratează.
Ce simptome prezintă boala gură-mână-picior
Primele simptome își fac apariția la aproximativ 3 – 6 zile de la dobândirea infecției. Acestea includ:
- Flictene dureroase în gură (beșici);
- Erupție cutanată de culoare roșie pe mâini și tălpi;
- Febră;
- Apetit scăzut;
- Dureri de cap;
- Dureri de gât;
- Salivare excesivă.
În general, primele simptome care apar sunt febra și durerea de gât, urmate, la 1 – 2 zile, de iritațiile pielii. Acestea iau aspectul unor puncte roșii, plate. Leziunile pot apărea pe orice parte a mâinilor sau picioarelor. Boala poate fi identificată ușor deoarece iritația apare inclusiv pe talpă și palme. (1)
Ce provoacă această boală
Boala gură-mână-picior este provocată de o tulpină a virusului Coxackie, un enterovirus, deși, ocazional, alte enterovirusuri pot fi răspunzătoare.
Poți contacta boala prin fluidele din beșici, saliva, picături de secreții respiratorii sau materii fecale. Mâinile murdare sau suprafețele ce nu au fost curățate pot, de asemenea, să contribuie la transmiterea bolii. (2)
Cum se diagnostichează și tratează boala
Dacă prezinți simptomele de mai sus, trebuie să consulți un medic, ce va stabili diagnosticul tău. Acesta va analiza beșicile și îți va pune întrebări legate de celelalte simptome. Este posibil ca doctorul să recolteze o probă de salivă sau de scaun pentru a confirma prezența virusului.
Infecția trece de la sine, chiar și fără tratament, într-o perioadă de 7 – 10 zile. Tratamentul prescris de specialist este adesea folosit pentru atenuarea simptomelor.
Acesta include o soluție pentru ameliorarea beșicilor, terapie antalgică ori sirop pentru durerile de gât. Acidul acetilsalicilic nu este recomandată în rândul copiilor.
Poți, de asemenea, să eviți alimentele sărate sau picante, sucurile acidulate și citricele. (4)
Prevenția bolii
O igienă corespunzătoare, precum spălarea pe mâini, este recomandată pentru a nu contacta boala gură-mână-picior. Spălarea mâinilor trebuie să fie făcută cu săpun și apă caldă. Activitatea trebuie repetată ori de câte ori folosești toaleta, când ești în oraș, dar și înainte de a mânca.
În cazul copiilor, trebuie să ai grijă ca aceștia să nu ducă mâinile murdare la gură.
Dezinfecția spațiilor din casă este, de asemenea, foarte importantă. Acestea trebuie curățate cu apă și săpun, apoi cu o soluție dezinfectantă.
Jucăriile, suzetele și celelalte lucruri folosite de copii trebuie să fie dezinfectate și ele deoarece pot fi contaminate cu virusul.
În cazul în care descoperi că ai aceste simptome, precum durerea de gât sau febra, se recomandă să stai acasă și să eviți contactul cu alte persoane dacă observi că iritația pielii începe să se dezvolte. Acest lucru are rolul de a opri răspândirea virusului. (3)
Pentru cât timp este virusul contagios?
Dacă suferi de boala gură-mână-picior, prima săptămână este considerată a fi cea mai contagioasă. Există șansa ca virusul să fie transmis chiar și la câteva săptămâni după ce simptomele au dispărut, dar acest lucru este mai puțin probabil. (4)
Ca urmare a faptului că boala gură-mână-picior este contagioasă, în momentul în care descoperi ca ai unele dintre simptomele specifice bolii, este recomandat să contactezi medicul pentru stabilirea tratamentului și să te auto-izolezi pentru a împiedica răspândirea virusului. Infecția va trece de la sine, iar tratamentul este folosit pentru a atenua simptomele.
Surse:
- NHS. (n.d.). Hand, foot and mouth disease. NHS choices. Accesat pe 31 octombrie 2022, https://www.nhs.uk/conditions/hand-foot-mouth-disease/
- The Royal Children’s Hospital Melbourne. The Royal Children’s Hospital Melbourne. (n.d.). Accesat pe 31 octombrie 2022, https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Hand_foot_and_mouth_disease/
- Murren-Boezem, J. (Ed.). (2022, August). Hand, foot, and mouth disease (for parents) – nemours kidshealth. KidsHealth. Accesat pe 31 octombrie 2022, https://kidshealth.org/en/parents/hfm.html
- The Children’s Hospital of Philadelphia. (2014, August 24). What to do if your child has hand, foot and mouth disease. Children’s Hospital of Philadelphia. Accesat pe 31 octombrie 2022, https://www.chop.edu/news/health-tip/hand-foot-and-mouth-disease-what-you-need-know
Poza se poate descărca de aici.