Prima pagină » Magazin » 5 sfaturi pentru a avea o recoltă bogată de legume
5 sfaturi pentru a avea o recoltă bogată de legume

5 sfaturi pentru a avea o recoltă bogată de legume

10 mai 2022, 11:22,
în Magazin

Cultivarea legumelor se poate dovedi o afacere profitabilă, indiferent dacă îți amenajezi o grădină mai mică sau ai la dispoziție o tarla generoasă. Legumele autohtone sunt la mare căutare, așa că nu riști să rămâi cu marfa nevândută, dar până atunci trebuie să te asiguri că ai parte de o recoltă bogată.

Noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi pe care le-am aflat de la legumicultori cu experiență și dorim să le împărtășim mai departe.

Fertilizează atât cât e nevoie

Este total greșită percepția conform căreia, cu cât adaugi mai mult îngrășământ în sol, cu atât terenul va fi mai fertil. Din contră, excesul de îngrășăminte din sol poate reduce productivitatea, iar recolta va fi mai slabă decât te-ai fi așteptat.

Plantele au nevoie strict de cantitatea de nutrienți pe care o consumă în perioada de vegetație, până la recoltare, iar tot ceea ce este în exces le încetinește dezvoltarea.

Așadar, administrează doar cantitatea de fertilizatori de care este nevoie, în funcție de proprietățile solului și de tipul culturilor.

Protejează plantele împotriva bolilor

Culturile de legume sunt expuse riscului unor boli provocate de diferiți agenți patogeni precum ciupercile și bacteriile. Apariția bolilor este influențată de o serie de factori, însă astfel de situați nedorite pot fi ușor evitate prin administrarea unor tratamente specifice.

Substanțele folosite pentru prevenirea și combaterea bolilor se numesc fungicide și se administrează diluate cu apă, sub forma unor soluții.

Există fungicide de contact, care acționează le exteriorul plantei asemenea unui scut, și fungicide sistemice, care sunt absorbite în structura vegetală a plantei, protejând-o din interior. Acestea din urmă au atât rol preventiv, cât și curativ, limitând evoluția bolii, dacă aceasta s-a instalat.

Poți găsi fungicide sistemice pentru zeci de tipuri de culturi, care sunt mai eficiente decât cele de contact și au efecte pe o perioadă mai lungă.

Păstrează distanța între răsaduri

Plantele au nevoie de spațiu suficient pentru a putea respira și a se dezvolta normal, iar de acest aspect trebuie să ții cont încă de la momentul plantării răsadurilor. Mai multe răsaduri pe o anumită suprafață nu înseamnă nicidecum o recoltă mai bogată, ba din contră. Pe măsură ce vor crește, plantele se vor „sufoca” una pe alta, își vor consuma resursele și se vor dezvolta într-un ritm încetinit.

Pentru fiecare soi există indicații clare în ceea ce privește distanța între răsaduri și distanța între rânduri, precum și adâncimea la care se plantează. Așadar, este bine să te documentezi dinainte în această privință și să respecți întocmai aceste recomandări.

Scapă de buruieni

Apariția buruienilor este inevitabilă în orice cultură, iar dacă sunt lăsate să se dezvolte, acestea pot compromite întreaga recoltă.

Buruienile răsar din semințele rămase în sol, iar o bună metodă de a preveni acest lucru este administrarea de erbicide preemergente. Acestea se aplică pe sol si opresc semințele de buruieni din germinare, însă problema e că nu pot ajunge absolut la toate semințele.

Prin urmare, vor mai apărea buruieni, însă într-un număr mai mic, fiind astfel mai ușor de combătut. Pentru aceasta se administrează erbicide postemergente, care afectează doar buruienile, nu și plantele de cultură.

Nu iriga în exces

Apa este vitală pentru dezvoltarea plantelor, însă și în acest caz, „ce e prea mult strică”. Nevoia de apă diferă de la o specie de plante la alta, iar cantitatea trebuie să se rezume doar la strictul necesar. Excesul de umiditate din sol duce la putrezirea rădăcinilor, iar picăturile de apă care persistă de pe frunze favorizează apariția unor boli și dăunători.

Pentru a evita astfel de situații, irigă culturile doar atunci când este nevoie și nu în ideea de a reface rezerva de apă din sol. Pământul trebuie să fie ușor umed și nu îmbibat, iar dacă stratul de umezeală are între 5 și 10 centimetri, cu siguranță nu mai e nevoie de apă.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să țină cont orice legumicultor pentru a putea spera la o recoltă bogată.  

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/TV7m_tpmqhw

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024