Lifestyle

5 sfaturi pentru a vă menține creierul tânăr

Publicat: 18 ian. 2021
creier uman care lucreaza
Ca orice alt organ al corpului uman si creierul are nevoie de exercitii pentru a fi in forma

Acum câteva generații, oamenii nici măcar nu sperau să trăiască până la 50 de ani. Din fericire, astăzi majoritatea dintre noi avem șansa de a trăi cu 20-40 de ani mai mult. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, creierul isi face treaba tot mai greu.

Un stil de viață sedentar și obiceiurile rele dăunează întregului corp, inclusiv creierului. Riscul de a dezvolta boala Alzheimer crește odată cu vârsta.

Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a unui organ vital și pentru a menține o minte limpede, există câteva sfaturi utile de urmat.

Schimbați-vă obiceiurile alimentare

O dietă sănătoasă este benefică nu numai pentru forma corpului și bunăstarea generală, ci și pentru creierul tău. Începeți cu schimbări simple în comportamentul dvs. obișnuit. De exemplu, înlocuiți o ceașcă de cafea târzie cu ceai verde. Conține mai puțină cofeină și o mulțime de antioxidanți, care vor ajuta la protejarea celulelor creierului de daune. Reduceți consumul de alimente afumate.

A mânca sănătos nu înseamnă să mănânci doar salată și cereale toată ziua. Oamenii de știință au aflat faptul că o dietă mediteraneană bogată în legume, fructe, ulei de măsline, pește și fructe de mare ajută la reducerea pierderii celulelor creierului și la păstrarea capacității mentale.

Exersează cel puțin 20 de minute zilnic

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea sănătății creierului. Aerobicul crește circulația sângelui, îmbunătățește memoria și stimulează creșterea noilor celule cerebrale. Așa apar noi conexiuni neuronale.

Sportul poate avea același efect asupra creierului ca o doză mică de antidepresive. Activitatea fizică poate ajuta la gestionarea stresului. Faceți aerobic sau orice alt sport timp de cel puțin 1,5 ore pe săptămână, adică 20 de minute pe zi. Acest lucru ar trebui făcut de dragul sănătății dumneavoastră.

Părăsiți zona de confort mai des

Creierul tău va rămâne tânăr mai mult timp dacă îl strângi cu diferite sarcini. Contrar credinței populare, creierul nu este programat, ci este capabil de schimbare. Dacă doriți, puteți, de exemplu, să scăpați de obiceiurile vechi și să le înlocuiți cu altele noi. Această proprietate a creierului se numește neuroplasticitate .

Învățarea unei limbi străine sau a unui instrument muzical va poate ajuta la păstrarea plasticității creierului, deoarece stimuleaza formarea de noi conexiuni neuronale.

Dormi suficient

În timpul somnului, sistemul nostru glimatic curăță creierul de neurotoxine, inclusiv beta-amiloizi și tau-proteine, care provoacă boala Alzheimer și alfa-sinucleina, a cărei acumulare duce la boala Parkinson.

Curățarea creierului necesită timp. De aceea, o persoană trebuie să doarmă 7-9 ore pe zi.

Mențineți o viață socială activă

Omul este o ființă socială. Dar odată cu vârsta, cercul nostru social se restrânge, începem să vorbim mai puțin cu alte persoane. Și menținerea relațiilor cu familia și prietenii este vitală pentru sănătatea cognitivă. Cei care vorbesc mai puțin cu ceilalți au o scădere cu 70% a capacității mentale în comparație cu persoanele sociabile…

Interesant este faptul că oamenii singuri sunt mai atenți și mai susceptibili să se aștepte la amenințări de la străini. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul lor, neobișnuit cu comunicarea, percepe interacțiunea cu străinii ca pe ceva necunoscut și periculos. Acesta este un fel de reacție defensivă.

 

 

 

Tags:
Adauga un comentariu