Magazin

5 simptome initiale ale cancerului limbii

Publicat: 12 iun. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
5 simptome initiale ale cancerului limbii
1

Desi simptomele cancerului limbii pot fi atribuite altor probleme mai putin grave, este esential sa consulti un medic daca experimentezi mai multe dintre acestea. Astfel, vei afla daca suferi sau nu de o boala periculoasa.

Cancerul limbii (numit si cancer orofaringian) este unul dintre cele mai raspandite tipuri de cancer. Din acest motiv, este esential sa retinem care sunt principalele simptome initiale ale cancerului limbii, astfel incat sa putem obtine un tratament adecvat la timp.

In majoritatea cazurilor, pacientii sunt fumatori si consumatori inraiti de bauturi alcoolice. Conform statisticilor, cancerul limbii este mai frecvent la barbati decat la femei. Numarul cazurilor a inceput sa creasca.

Asemenea oricarei alte boli, si cancerul limbii provoaca anumite semnale de alarma care ne avertizeaza ca exista o problema. Daca suspectezi ca esti afectat de aceasta boala, este important sa verifici daca nu cumva ti se aplica urmatoarele simptome initiale ale cancerului limbii.

Nu uita insa ca simptomele de mai jos sunt generale si nu indica neaparat faptul ca suferi de cancerul limbii. De fiecare data cand intampini probleme de sanatate, consulta un medic pentru a obtine un diagnostic corect.

Factori de risc
Pacientii cu un istoric familial de diabet prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta boala la un moment dat. Intr-un mod asemanator, exista anumiti factori asociati stilului de viata si optiunilor dietetice care ne pot predispune la aparitia cancerului limbii. Printre acestia se numara:

Fumatul si consumul de bauturi alcoolice
Aceasta combinatie de vicii ne predispune atat la aparitia cancerului limbii, cat si a cancerului pulmonar, a cirozei si a cancerului la stomac. Fumatorii activi si persoanele care beau alcool in mod regulat prezinta un risc crescut de a dezvolta celule canceroase la nivelul cavitatii bucale.

Dieta
Dietele sarace in fructe si legume slabesc sistemul imunitar si ne fac mai vulnerabili in fata unor probleme de sanatate frecvente.

Virusul papiloma uman
Virusul papiloma uman a fost asociat in mod direct cu aparitia si dezvoltarea cancerului limbii, drept pentru care pacientii infectati sunt mai predispusi la aceasta boala.

Principalele simptome initiale ale cancerului limbii

1. Ulceratii ale limbii
Ulceratiile si afectele dureroase care nu raspund la medicamente se numara printre posibilele simptome initiale ale cancerului limbii si ale celui oral.

In mod normal, ulceratiile provoaca multa durere si disconfort. Insa cele produse de cancerul limbii sunt mult mai sensibile si apar mai frecvent.

Este esential sa nu confundam acest simptom cu ulceratiile normale sau herpesul oral. Tine cont de intensitatea si durata durerii.

2. Durere
Durerea provocata de cancerul limbii nu se limiteaza doar la acest organ. Aceasta poate afecta toata cavitatea bucala, precum si gatul.

  • Este posibil sa o simti in timp ce executi activitati obisnuite precum consumul de lichide sau mestecarea mancarii.
  • Durerea experimentata in timpul masticatiei sau al inghitirii ne ajuta sa ne dam seama daca este vorba despre cancerul limbii. Alte probleme care provoaca acest simptom sunt infectiile gatului, amigdalita si alergiile.
  • Asa cum am mentionat anterior, trebuie sa acorzi o atentie speciala intensitatii si duratei durerii. Daca acest simptom persista mai mult de o saptamana si observi semnale precum aparitia unor pete pe limba, cel mai bine este sa mergi la medic.

3. Aparitia unor pete pe limba
Petele constituie un alt semnal de alarma care indica declansarea cancerului limbii.

In general, acestea sunt albe (leucoplazie) sau rosii (eritroplazie) si persista mai mult de doua saptamani. Daca experimentezi acest simptom, fa-ti programare la medic imediat. Specialistul te poate supune unei biopsii, astfel incat sa poata analiza petele in detaliu.

4. Un miros neplacut
Spre deosebire de simptomele enumerate anterior, mirosul neplacut al cavitatii bucale este foarte raspandit. Putem sa-l remediem prin periajul dintilor si al limbii, dar, in cazul cancerului limbii, acesta va reveni si poate fi insotit de un gust de sange.

5. Sangerarea limbii
Multe persoane care experimenteaza sangerari la nivelul limbii confunda acest simptom cu sangerarile gingivale sau ulceratiile. Asadar, este esential sa aflam care este sursa reala a sangerarii.

  • Dupa ce mananci, curata-ti limba cu un tampon de vata pentru a verifica daca nu cumva sangereaza.
  • Consulta un medic daca simti un gust de sange in gura.
Adauga un comentariu